JOAN BONANY
ALCALDE DE JAFRE
“ Vénen famílies si tens serveis”
serveis
Bonany els considera un reclam per viure al poble
L'alcalde destaca que ara hi ha un instrument urbanístic per seguir
Valori'm la tasca d'aquests tres anys i mig de govern.
No valoro tant les obres com les petites actuacions de govern. En aquest sentit hi he d'incloure el transport sociosanitari –es tracta d'un servei gairebé personalitzat que es concerta amb 24 hores d'antelació i que es comparteix amb els municipis veïns–, el casal d'estiu i el servei de farmàcia que vam demanar per a Jafre. El municipi no té farmàcia, la més propera és a Verges. Així que hi ha un acord amb la farmàcia de referència per portar el servei a la localitat, ja que era un problema el desplaçament.
És un municipi amb població envellida?
En els darrers anys han vingut famílies noves. Però això passa si el poble té serveis. I un d'ells és la farmàcia. L'objectiu és que es pugui viure a Jafre igual o millor que a les ciutats grans perquè creiem que té un plus. I a partir d'aquí sí que es poden explicar les obres.
Jafre no tenia POUM.
Per primer cop s'habilitaven superfícies per a habitatges. No hi havia cap instrument urbanístic i nosaltres vam aprovar el POUM.
Quins projectes tenen a mig fer?
Falta només l'última fase de la renovació del sanejament d'aigua, que com a altres pobles era antic i hi havia fugues d'aigua. Fa poc s'ha acabat un centre d'emmagatzematge de gas i demanem els permisos per fer la distribució. D'altra banda, i aprofitant l'obra del sanejament d'aigua, hem preparat la instal·lació per a la fibra òptica. Per això hem rebut una subvenció de 25.000 euros de la secretaria general de Telecomunicacions. Pel poc import econòmic, és una obra de gran envergadura en què es tractarà de rebre el senyal en un radioenllaç a dalt del campanar i distribuir-lo a tot el municipi amb ramificacions de fibra òptica. Però encara queden coses per fer, com ara la reforma del nucli antic, la pavimentació del carrer Torrent o l'ampliació del carrer Major, a més de la distribució de gas al municipi. Tampoc no hi havia una revista municipal al poble. Ara hi ha El Pedró. L'Ajuntament en general s'havia de modernitzar.
Després de quants anys de Grau?
Quaranta-set anys feia que hi era Josep Grau. Però no el vull criticar. També cal dir que tots n'hem après molt i que els ajuntaments de poble són més de gestió que res més. Només he dit que l'Ajuntament s'havia d'actualitzar, no en faig una crítica.
Ara els pobles van aprovant les ordenances fiscals...
Nosaltres no n'hem apujat cap. Les hem revisat.
El balneari està a mig fer. Què en pensa?
És un impacte negatiu tenir l'obra inacabada. Des de l'Ajuntament ho hem fet tot per ajudar-los, tot i que quan érem a l'oposició no vam estar d'acord amb com s'havia portat. Calia informar la gent i des que es va fer una jornada de portes obertes al poble per visitar-lo la gent va canviar una mica el parer. Sabem que l'empresa que ho ha de gestionar està buscant inversors, després que ja hi va haver una inversió, perquè van cobrir una part i una altra no. El gran punt a favor d'aquesta obra són els llocs de treball que donarà i nosaltres vam quedar amb l'empresa que en trauríem compensacions socials en forma d'actes culturals o beques de formació.
Es tornaran a presentar?
No ho sabem. Tenim un pla, però a vuit anys. Els projectes sempre s'allarguen a causa dels terminis de licitació i tots els tràmits que segueixen.