Política

Tarragona i Rubí lideren una nova jornada de consultes en sis municipis

El referèndum no oficial convoca demà unes 200.000 persones a les urnes en places difícils

Carod votarà a la capital tarragonina i Ridao a la ciutat vallesana

Potser no té el pes de les cinc onades anteriors, però sí que és una jornada important per a les consultes populars sobre la independència. Tarragona i Rubí, dues places difícils per al món sobiranista, lideraran demà un diumenge de referèndum no oficial en sis municipis, amb un total d'unes 200.000 persones convocades a les urnes. Gósol (Berguedà), la Bisbal del Penedès (Baix Penedès), Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès) i Villalonga del Camp (Tarragonès) completaran la cita electoral.

A Tarragona, on tenen dret a vot més de 140.000 persones, hi ha hagut problemes entre la plataforma organitzadora i l'Ajuntament, governat pel PSC, però finalment hi haurà dinou col·legis electorals, repartits per tots els barris menys al de Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador, on es farà arribar una urna mòbil. A la capital tarragonina hi votarà el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira.

A Rubí, amb una població d'uns 70.000 habitants, el polític més destacat que emetrà el seu vot serà un altre representant d'ERC, el seu secretari general, Joan Ridao, que tindrà el suport del conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, que va néixer en aquesta localitat del Vallès Occidental. Els organitzadors de les consultes a totes dues ciutats no han volgut fer pronòstics de participació i han destacat que fer la consulta ja és una victòria per a ells.

Participació estancada

El cas és que amb les eleccions al Parlament a la cantonada, la consulta es reactiva després de tres mesos sense fer gaire soroll i un del primer aniversari, el 13 de setembre. L'última onada havia deixat una lleugera tendència a la baixa, i s'havia quedat en un 14% de participació sobre un cens de 400.000 persones. Des d'aleshores, hi ha hagut nou jornades més de consultes, però de pobles petits, que sumats no arriben als 3.000 vots.

Globalment, la consulta ha passat per 513 municipis –més de la meitat dels que hi ha a tot Catalunya–, amb 580.000 vots emesos, 540.000 (92,7%) dels quals a favor del sí i un 19,42% de participació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump busca frenar l’auge de Harris impulsant la seva campanya amb l’ajuda de Musk a X

barcelona
ARQUEOLOGIA

Troben una gerra petita amb escenes d’un gimnàs grec, a Empúries

L’ESCALA
Gemma Grabalosa
Portaveu de Junts, a l’oposició de Sant Feliu de Pallerols

“Seguim a l’oposició pel deute que tenim amb el poble”

Sant Feliu de Pallerols
guerra a gaza

L’ONU condemna el “devastador” atac d’Israel contra l’escola Al Tabaín a Gaza

barcelona
política

Salellas demana al nou govern que posi el focus en el nou Trueta i en l’habitatge

girona
veneçuela

El TPI investiga possibles crims a Veneçuela després de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu retreu al ministre de Defensa que no creu en la victòria sobre Hamàs

barcelona
ÀSIA

Seül i els EUA faran maniobres militars conjuntes del 19 al 29 d’agost

BARCELONA
OCEANIA

Mor un pilot en xocar el seu helicòpter contra la teulada d’un hotel a Austràlia

BARCELONA