Política

Tresserras diu que la resolució del TSJC és un acte de “violència” contra el català

El conseller assegura que actuarà amb “contundència” per defensar la igualtat de la llengua

El titular de Cultura carrega contra l'actitud de l'Església en l'afer de les obres d'art de la Franja

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha qualificat avui “d'acte violent” contra el català la decisió del TSJC que suspendre cautelarment part dels reglaments lingüístics de l'Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Lleida. “A vegades un acte emparat pel sistema legal i jurídic pot contenir elements de violència, per la qual cosa hem de ser extremadament contundents”, ha afegit.

Així, ha criticat als que s'oposen “grollerament” al treball que fa el govern per garantir la viabilitat i la igualtat de la llengua catalana i ha avançat que el seu departament continuarà treballant en aquest sentit. També ha remarcat que el català defineix i identifica els ciutadans de Catalunya i els permet participar “plenament” en el gran projecte de creació de sentit de la humanitat. “Ningú es pot oposar a això”, ha sentenciat.

El titular de Cultura ha fet aquestes declaracions en la presentació la plataforma reSOLC-mitjansCAT, un projecte d'assessorament en línia sobre la pronúncia dels mots catalans adreçat a professionals de la llengua oral. En aquest context, ha recordat que el català és una llengua de “primera divisió” i, fins i tot, “pionera” en camps com l'ús que se'n fa a internet.

Col·lecció legítima

Tresserras també ha carregat contra l'Església catòlica per no atendre “mai” la documentació presentada pel Bisbat de Lleida que acredita que el procés d'adquisició de les obres d'art de la Franja, que enfronten aquest bisbat amb el de Barbastre des de fa 15 anys.

El conseller ha recordat que el bisbe Josep Messaguer va reunir la col·lecció fa 100 anys seguint indicacions del Vaticà per evitar l'espoliació a través d'operacions de compra d'intercanvi que “estan documentades peça per peça”. “A diferència d'altres museus del món, està perfectament acreditat com van arribar les peces al museu de Lleida”, ha afegit Tresserras. “El Govern té en compte un principi més important que el de la titularitat, que és el de la legitimitat”, ha insistit.

Sobre la petició d'auxili feta per la diòcesi lleidatana a un jutge perquè es pronunciï sobre el lliurament de les obres a l'Aragó, el conseller ha apuntat que Piris forma part d'una estructura jeràrquica que es regeix per criteris d'obediència. “Avui estem exactament com estàvem abans: No sortiran peces de Lleida sense un acord”, ha advertit. A més, ha tornat ha condicionar un acord sobre aquestes obres a què es reconegui la legitimitat i la unitat de la col·lecció, respectant la llei catalana de patrimoni.

Preguntat per si el conflicte enterbolirà la visita de Benet XVI a Catalunya, Tresserras ha considerat que són qüestions diferents i ha opinat que la visita del papa no tindrà incidència en la política museística de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.