Política

Montilla enfila el 28-N amb un compromís de claredat

Presenta les cinc promeses que regiran la campanya “més important de la història de Catalunya”

Exigeix a Mas que faci el mateix i descarti un acord amb el PP

Amb la consciència que aquesta és “la campanya més important de la història de Catalunya”. És com enfilen el PSC i el seu candidat, José Montilla, la recta final cap al 28-N, molt conscients que parteixen en segona posició, per darrere de CiU, en els sondejos i amb la voluntat de capgirar-los. Els socialistes estan convençuts que part de la baixada que els imputen les enquestes és a causa de la falta de claredat dels missatges mentre han format part del tripartit. Per això, els estrategues del carrer Nicaragua aposten per posar les cartes damunt de la taula, en el que entenen com un “gest d'honestedat” en contrast amb “l'ambigüitat” d'Artur Mas, sobretot a l'hora de definir si aposta o no per la independència i també si tanca la porta o no al PP.

Montilla va presentar ahir els cinc manaments del 28-N, encapçalats per: “No pactaré amb el PP, en cap circumstància. Ni un pas enrere en polítiques socials”. Entre els compromisos del candidat socialista figura la defensa de l'Estatut, el rebuig a un referèndum sobiranista –i d'aquí la promesa de no reeditar el tripartit per la condició d'Esquerra de fer una consulta– i el lideratge en la lluita contra la crisi. “Faré un govern socialista, d'esquerres, progressista i catalanista. Garantia de progrés” és el darrer manament.

El líder del PSC va avançar alguns dels compromisos en un dinar a Madrid, en què va rebre el suport –més massiu que en les darreres conferències – de cinc ministres socialistes i després els va completar amb una piulada al Twitter, mostra dels esforços que el PSC està abocant a la xarxa per arribar al màxim d'electors possible.

Els socialistes encaren la campanya amb el repte principal de mobilitzar el seu electorat, tradicionalment poc vinculat amb les eleccions catalanes i adormit, segons el darrer baròmetre del centre d'estudis d'opinió. Ho està en un 48%, quan es veu mobilitzat a partir del 60%.

La direcció dels socialistes es confia als quinze dies fins al 28-N i assegura que detecta un “canvi de tendència”. Intenta motivar els seus situant l'elecció en l'eix esquerra-dreta, reduint la tria a Montilla-Mas, i també recorrent al discurs de la por. El candidat va insistir ahir a alertar de les retallades socials que els de CiU tenen en ment i en el fet que la federació té “una agenda oculta”.

L'aspiració és, tal com admetia Montilla, poder governar en solitari, tot i que en minoria, com ho fa Rodríguez Zapatero. Justament, el PSOE es llança al rescat del PSC, també amb la vista posada en les municipals i les espanyoles. A la nit, Montilla obria la campanya a la fira de Barcelona acompanyat del president de les Balears, Francesc Antich, i avui tindrà el suport del ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, a Sabadell. Demà li donarà suport Alfredo Pérez Rubalcaba i diumenge, el mateix Zapatero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Boye: “S’estan donant cops de colze per veure qui fa la detenció”

barcelona
bangladesh

El govern xifra en 146 el nombre de morts en les protestes estudiantils

barcelona
veneçuela

Maduro assegura que farà respectar el resultat de les eleccions

barcelona
política

El PP acusa Sánchez de “comprar la butaca” d’Illa amb la “independència fiscal”

madrid
estats units

Harris ha recaptat ja 200 milions de dòlars i té 170.000 nous voluntaris

barcelona
iran

Khamenei ratifica Pezeshkian com a president

barcelona
àsia

El Japó, Corea del Sud i els EUA segellen una aliança de seguretat

barcelona
pròxim orient

Israel bombardeja posicions de Hezbol·là al sud i l’est del Líban

barcelona
política

“Si hi ha debat d’investidura, jo hi seré”

barcelona