Política

El CIS situa CiU en 59 escons però el tripartit en suma més

La federació queda a 9 diputats de la majoria absoluta, mentre que la suma de PSC, ERC i ICV resta només a 8

Els nacionalistes podrien governar però supeditats a pactes

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del govern espanyol va desmentir ahir les enquestes que situaven CiU fregant la majoria absoluta i va fixar les expectatives dels nacionalistes en els 59 escons. Tot i representar un increment d'onze diputats respecte a fa quatre anys, CiU quedaria superada pel tripartit en nombre d'escons, ja que aquest darrer pot arribar als 60. Els nacionalistes estarien en conseqüència a nou escons de la majoria absoluta, mentre que la suma de PSC, ERC i ICV-EUiA se situaria en vuit. Els nacionalistes podrien governar amb aquests resultats, però ho farien des d'una posició dèbil i supeditats a fer un pacte estable amb una altra formació.

Els partits es miren sempre amb atenció l'enquesta del CIS, ja que està feta amb una mostra molt superior als altres sondejos i amb entrevistes personals. La mostra és de 3.000 persones i en el sondeig que va efectuar abans de les anteriors eleccions catalanes es va acostar molt al resultat real.

Segons l'enquesta, realitzada entre el 15 d'octubre i el 4 de novembre, el PSC baixaria quatre escons i es quedaria amb 33. I ERC retrocediria dels 21 que té actualment a 15 o 16. El PP podria perdre un dels seus actuals 14 diputats, i el mateix passaria amb ICV-EUiA, que es quedaria amb 11. Ciutadans repetiria els seus actuals tres parlamentaris per a Barcelona.

Rcat supera Solidaritat

El sondeig no dóna representació ni a Reagrupament (Rcat) ni a Solidaritat (SI), però situa el partit de Joan Carretero per davant del de Joan Laporta. Rcat arribaria a un 1,2% dels vots mentre que SI es quedaria en l'1%. La demarcació en què aquestes dues formacions independentistes tenen més implantació, i possibilitats d'obtenir representació parlamentària, és la de Girona. Segons la projecció del CIS hi empaten ara amb el 3,1% de vot.

L'únic dels candidats que aprova en la valoració dels catalans és Artur Mas (5,33). A continuació se situa Joan Herrera (4,57), que supera José Montilla (4,37) i Joan Puigcercós (3,89). I en darrera posició queden Albert Rivera (3,02) i Alícia Sánchez-Camacho (2,42).

Els ciutadans són molt crítics amb la gestió del govern de la Generalitat. Un espectacular 84% la qüestionen. Un 43,4% la veuen regular; el 28,4%, dolenta, i el 12,5%, molt dolenta. Molt semblant és el que succeeix amb la gestió de Montilla com a president, ja que el 42,6% la veuen regular; el 26,6%, dolenta, i l'11,2%, molt dolenta. I en una altra pregunta el 55,3% dels catalans “desaprova” la política de l'actual govern català.

En contrast amb aquestes dades, el 30,9% de catalans prefereixen Mas com a president de la Generalitat. Segueix aquest segment de població un 21,1% que no saben qui citar, i un 17,5% de suports que recull el primer secretari del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
anàlisi

Pilotada cap endavant d’Ucraïna

PROFESSOR AGREGAT DEL DEPARTAMENT D’HISTÒRIA MODERNA I CONTEMPORÀNIA DE LA UAB
Nuri Oliver
Portaveu d’Independents per Fornells (IPF)-Amunt, a l’oposició

“Hi ha molt poc arbrat i molt de ciment i voreres”

Fornells de la Selva
política

El llarg camí que porta ERC al govern de Collboni

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per negociar l’alto el foc en una reunió sense Hamàs

barcelona
estats units

La taxa d’inflació de juliol als EUA baixa una dècima fins al 2,9%

barcelona
política

Diputats i senadors de Junts s’autoinculpen d’haver acompanyat Puigdemont

barcelona
ALEMANYA

Tanquen una caserna a Colònia per la sospita d'un sabotatge a la xarxa d'aigua

BARCELONA
estats units

Trump perd el tercer intent d’apartar el jutge del cas de l'actriu porno

barcelona
GUERRA A EUROPA

La fiscalia polonesa presenta càrrecs per espionatge contra González

barcelona