Política

Montilla s'erigeix en antídot d'acords de CiU amb PP i ERC

Alerta contra un govern de Mas “segrestat” pels populars o “hipotecat” per Esquerra

Accentua el discurs d'esquerres davant de la “dreta” de la federació i fa una crida a la mobilització dels seus

Tres són els possibles governs que poden sortir de les eleccions del 28 de novembre vinent. Com a mínim, aquest és l'escenari que va plantejar ahir el candidat socialista a la reelecció, José Montilla, en el míting de la primera jornada de campanya, davant d'un miler de persones, a Sabadell. Montilla va erigir el PSC en antídot dels dos eventuals pactes postelectorals que, al seu parer, podria fer Artur Mas, sobretot veient que els sondeigs –amb l'últim exponent del CIS– no li atorguen majoria absoluta: amb el PP i amb ERC. En un intent de mobilitzar al seu electorat, adormit segons les enquestes, Montilla va fer una crida a anar a les urnes per evitar un executiu de CiU “segrestat i emmanillat pel PP” o “hipotecat per ERC”. I va demanar als votants d'esquerres que facin possible, amb la seva tria, “un govern socialista amb les mans lliures”. Els reclama “confiança” i “responsabilitat” per aconseguir “una majoria sòlida”, advertint que, quan la participació és baixa, tal com s'augura, “guanya la dreta”. En un moment que el candidat de la federació nacionalista situa l'elecció dels comicis entre el “passat i el futur”, el PSC es resisteix a moure's de l'eix esquerra-dreta que li és tan còmode. Montilla accentua el seu discurs progressista i situa el combat del 28-N contra una opció, la de Mas, que assimila la del conservador David Cameron i fins i tot la ultraconservadora Sarah Pallin. Insistint en la poca claredat –tant en pactes en polítiques– amb què, al seu parer, Mas va a la cursa electoral, Montilla va alertar de “les retallades socials” que hi hauria amb un executiu de CiU. “És el que passa quan es treu la careta”, va alertar. Coses del món municipal, ho deia a Sabadell, on el socialista Bustos governa en minoria –13 de 27 regidors– amb el suport tàcit del PP des de fora del consistori.

Reivindicant el candidat

Dins del desplegament del PSOE per a les catalanes, que avui portarà Alfredo Pérez Rubalcaba a Catalunya, el PSC va rebre el suport del ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, que, just després de fer una menció a Pasqual Maragall, va reivindicar Montilla, a qui va definir com “un home de treball discret i eficaç”. “Ha construït la Catalunya del futur”, va proclamar.

La intervenció de Ramón Jáuregui es va convertir en una aferrissada defensa de les polítiques d'esquerres, en general, i les de Rodríguez Zapatero en particular, amb mesures com ara la qüestionada reforma laboral que va justificar com a necessària davant de l'actual context econòmic. Ramón Jáuregui va defensar l'acció dels socialistes per combatre la crisi, contraposant-la a la d'un PP, de Mariano Rajoy, que “seu al sofà i es fuma un cigar a veure si caiem”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.