Política

L'altra cara de les llistes

Els nascuts a fora

Els nous catalans van a les urnes

novetaT · Magribins i llatinoamericans copen les places d'immigració a les llistes ciU · Aouatif Stitou és traductora en 7 idiomes, entre els quals l'hebreu PSC · Labandera va a les eleccions com a penedesenc i no com a immigrant

Els nous catalans, la nova onada d'immigrants que ha rebut Catalunya, són el gran repte del país. El projecte nacional no serà possible si no s'hi integren, si no l'assumeixen com a propi. Els partits s'hi aproximen, i en aquestes eleccions han incorporat a les llistes, més que mai, persones nascudes fora de la UE. Això sí, en places discretes de la candidatura, amb alguna excepció.

Aouatif Stitou va en el lloc 73 de la llista de CiU. Va néixer a Tetuan (el Marroc) i als quatre mesos va venir a Catalunya. La seva família es va traslladar a Gràcia, a Barcelona. “La meva mare feia feines a casa d'una senyora del barri i al final ens hi vam quedar a viure”. Allà es va començar a arrelar al país. Ara Stitou és professora de secundària i traductora d'àrab estàndard, del dialecte marroquí, de català, castellà, anglès, francès, alemany i hebreu modern. Una magribina traductora d'hebreu modern? “Sí, es que per part de pare tinc arrels jueves, encara que llunyanes”, detalla, recordant que aquesta és una característica que sovinteja al nord del Magrib. Stitou s'ha anat acostant a CiU a través de la Casa Gran del Catalanisme. Però ni s'imaginava d'anar a una candidatura electoral. “No m'havia ni passat pel cap. Per a mi és tot un honor”.

Roberto Labandera és l'únic d'aquests candidats que ja té experiència en la política. Ha estat diputat del PSC des del 1999. És l'únic que té garantida l'acta de diputat, perquè va en el número 18. Labandera va néixer a Sarandí Grande (Uruguai) i als 25 anys va venir a Catalunya. “Al principi era per una estada de només tres mesos. Però mira, m'hi vaig quedar”. Ell mateix reconeix que no està a la llista com a antic immigrant sinó per la feina que ha fet al PSC de l'Alt Penedès i del Garraf. En va ser el primer secretari, i ara s'ha especialitzat en infraestructures.

“Jo represento les oportunitats que pot tenir una persona vinguda de fora. Sempre s'ha dit que els Estats Units són una terra d'oportunitats, doncs Catalunya també ho és”, assegura. Labandera mai no s'ha sentit un immigrant que fa política, però col·labora amb el grup Xarxa Latina del PSC. “Treballo amb el col·lectiu llatinoamericà intentant acostar-los a la política”.

Nivell D de català

El representant d'Esquerra és un altre magribí, però del sud del Marroc. Mohamed Abdelouahed Allaoui va néixer a Tinghir, prop de les famoses gorges del riu Todra, i va venir a Catalunya quan tenia 20 anys. És candidat suplent a la llista republicana. “Quan vaig arribar aquí em vaig apuntar a un curs de Rosa Sensat per aprendre llengua catalana. I després em vaig apuntar a l'Escola Oficial d'Idiomes. Ara m'estric traient ja el nivell D”.

Abdelouahed és tècnic en immigració i fa classes al Centre d'Estudis Jurídics. Ja té una certa experiència política. “Jo ja vaig anar a les llistes en les anteriors municipals, però és el primer cop que participaré en uns comicis catalans”, precisa. Remarca que les persones que vénen de fora han d'estar presents també en la política catalana.

En el cas del PP, el nou català és una ciutadana belga nascuda a Colònia. Nicole Pans Bremer es va traslladar a Catalunya fa 28 anys, i treballa de secretària en un consultori mèdic. No es considera immigrant. Fa molts anys que viu al país i en té la ciutadania. “Després de 28 anys aquí, ja no me'n sento (d'immigrant). Des del primer moment em vaig adaptar als costums del país. Potser, venir d'un altre país europeu fa que l'adaptació sigui una mica més fàcil”. La candidata del PP, que va en el lloc 33 de la llista electoral, es considera integrada tant a la cultura catalana com a l'espanyola. “És el que ha de fer qualsevol persona que se'n va a viure a un país que no és el seu”. Ho té molt clar.

Un altre llatinoamericà a les llistes és Juan Carlos Villamizar, que va en el lloc 17 de la d'ICV-EUiA. És nascut a Bogotà (Colòmbia) i es va refugiar a l'Estat espanyol l'any 2002 buscant asil polític. Tres anys després es va instal·lar a Catalunya. Quan era estudiant, Villamizar va participar en el procés de pau entre la guerrilla comunista de les FARC i el govern colombià, però quan va fracassar aquesta temptativa es va exiliar. Aquí comença el seu periple. “La meva inclinació natural era anar a buscar entre l'esquerra, i hi vaig trobar ICV”. Per a ell, els ecosocialistes “defensen sense ambigüitats” els immigrants i això ho valora.

La representant de Ciutadans és Wendy Salinas, que ocupa el lloc 67 de la llista. Va néixer a Guayaquil (Equador). Va venir a Barcelona fa 11 anys i té el nivell B de català. Treballa en una multinacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.