Política

Neix el Compromís de Barcelona

‘Españoles todos' al Saló del Tinell

Sánchez-Camacho, Núñez Feijóo i Basagoiti firmen al bressol del tripartit una declaració espanyolista

Els tres barons del PP s'omplen la boca de “llibertat i unitat”

El líder basc recorda que López deia que no pactaria amb ell

Al rovell de l'ou del centre històric de Barcelona, a l'edifici gòtic del Saló del Tinell, allà on va néixer el tripartit el 2003 i el PSC, ERC i ICV van acordar aïllar el PP, el partit de Mariano Rajoy es va permetre ahir una simbòlica revenja. Tocat gairebé de mort l'anomenat pacte catalanista i d'esquerres, Alícia Sánchez-Camacho va convidar dos barons populars a l'alça, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i el cap de files al País Basc, Antonio Basagoiti, a firmar el batejat com a Compromís de Barcelona, una declaració espanyolista que situa la Constitució com a límit de l'acció de les autonomies i defensa la llibertat lingüística entesa sense ajudar el català.

“Avui és un dia que no oblidaré. Estem representant l'Espanya de la llibertat. Un dia per a la història”, va afirmar Sánchez-Camacho davant unes 400 persones, amb Basagoiti i Núñez Feijóo al costat. “Us parlo des de l'emoció. És el pacte de la unitat. És un orgull ser catalans, bascos i gallecs, i ser espanyols”, va seguir la candidata, que va contraposar-lo al pacte del tripartit, i també a la Declaració de Barcelona que als anys 90 van firmar CiU, PNB i BNG “per diferenciar-se d'Espanya”, segons Sánchez-Camacho.

En la mateixa línia, Núñez Feijóo van parlar de “més llibertat a les aules”, de “no deixar la caixa buida” i de “no enfrontar Catalunya amb Espanya”. Basagoiti va apujar el to, va semblar interpel·lar el PSC recordant que el socialista Patxi López deia que no pactaria amb el PP i després ho va fer, i va flirtejar amb un lema franquista: “Catalans, bascos, gallecs, españoles todos”. I el Tinell, set anys després, va rebentar a aplaudir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.