Política

Zapatero insta Rajoy a no usar més Catalunya contra l'Estat

Redobla la pressió dels socialistes perquè Mas descarti un pacte amb el PP

Montilla fa una crida a la mobilització per evitar “un país d'esquerres amb un govern de dretes”

El desembarcament de líders del PSOE i el PP per al 28-N fa que els missatges vagin més enllà d'aquest 28-N i que la campanya catalana es converteixi en l'escenari de la prèvia d'un duel que els dos partits estatals viuran en els comicis del 2012. En aquesta línia, i en la primera de les tres visites a Catalunya, ahir el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va demanar al líder del PP, Mariano Rajoy, un “compromís solemne”: que mai més no torni a “fer una política contra Catalunya”, amb referència a la campanya de rebuig a l'Estatut.

En un moment en què els socialistes catalans disparen contra un únic adversari, CiU, Zapatero també va estirar el fil i va augmentar una mica més la pressió. Com havia fet el dia abans la seva mà dreta, Alfredo Pérez Rubalcaba, va instar els d'Artur Mas a dir que no pactaran amb els populars mentre no assoleixin aquest compromís de no-agressió.

El president espanyol va contraposar l'actuació del PP a la seva. I va enarborar la bandera de la unitat socialista, igual que en la darrera Festa de la Rosa. El PSC és, en paraules de Zapatero, el “partit de la convivència” i de “la pluralitat”. “És el que més s'assembla a Catalunya.”

La presència del president espanyol en el pavelló Cúbic de Viladecans –ple, amb unes 2.500 persones– va escalfar una campanya encarada a motivar el desmobilitzat electorat del PSC. Zapatero creu que hi ha partit per jugar, tot i que va admetre que parteixen “d'una situació difícil” per al 28-N. “La remuntada està en marxa, ara busquem la sorpresa, a guanyar!”.

Polèmica pel papa

El president espanyol també es va referir a les crítiques del líder del PP per la seva absència a la missa de la Sagrada Família. “Què vol, Rajoy? Que fem les lleis que vol el papa?”, va dir, i va recordar que les lleis les fan “el Parlament i els ciutadans”.

Zapatero va mostrar suport al candidat José Montilla, que va reconèixer que hi ha tingut “diferències”; suport en els ajuts per als ni-ni, joves que ni estudien ni treballen, i en el missatge que no hi pot haver “un país d'esquerres amb un govern de dretes”.

LA FRASE

Demano a Rajoy que es comprometi a no tornar a fer política contra Catalunya
J.L. Rodríguez Zapatero
president del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.