Política

Puigcercós posa xifres a la comparació amb Andalusia

Afirma que no volia ofendre ningú amb la referència als andalusos però demana ser contestat amb dades

Tots contra Esquerra: rep una allau de crítiques de l'Estat i dels altres candidats

Bregat durant sis anys com a diputat a Madrid, Joan Puigcercós sap molt bé com ha de dir les coses per atraure l'atenció mediàtica espanyola. Fins a deu càmeres de televisió esperaven ahir al matí la resposta del candidat d'Esquerra a la petició de rectificació immediata feta pel govern andalús per l'afirmació que a Andalusia “no paga ni Déu” els impostos i que “Madrid és una festa fiscal”.

Rectificació? D'aquella manera. És veritat que el candidat d'ERC va dir que no volia ofendre ningú i va adscriure les seves paraules al fragor d'un míting. Però va reconèixer que l'andanada perseguia reclamar el focus dels mitjans: “Si només hagués parlat de xifres, la majoria de vostès [periodistes] no serien aquí”. I insistia, ara amb dades sota el braç, que Catalunya rep el doble d'inspeccions fiscals que Madrid i sis vegades més que Andalusia, segons l'Agència Tributària. Encara més: el dèficit fiscal és “monstruós”, de l'ordre de 22.000 milions d'euros de recursos que se'n van i no tornen, és a dir, un 10% del PIB. “Em remeto a les xifres, que són concloents. Que me les rebatin”, reptava. “Una frase treta de context no pot ocultar el que hi ha al darrere”.

Dèficit fiscal i concert

Puigcercós va demanar no quedar-se amb l'“anècdota” i va recordar que els catalans d'origen andalús també pateixen el dèficit fiscal. A més, va criticar la contradicció que el PP i el PSOE defensen el concert al País Basc i Navarra però no per a Catalunya.

Òbviament, la comparació amb Madrid i Andalusia en plena campanya va generar un ruixat de crítiques de l'Estat i d'entre la resta de candidats. Per un dia la campanya es va convertir en un tothom contra Puigcercós. Artur Mas va demanar a ERC que lluiti pel concert en lloc de “provocar” i tenir “sortides de to que fan mal a Catalunya”. José Montilla, andalús d'origen, va acusar el seu soci de parlar “sense criteri ni coneixement”. Per Joan Herrera, Puigcercós fa el mateix que el PP: confrontar Catalunya i Espanya.

Puigcercós, xenòfob

Els populars esperaven el moment per tornar-s'hi i pagar amb la mateixa moneda ERC qualificant les declaracions de “clarament xenòfobes”. Fins i tot van exigir que ERC es disculpi al ple del Congrés. Mariano Rajoy pensa que el republicà intenta guanyar vots amb falsedats. Alberto Ruiz Gallardón, precisament al Principat, troba que més que faltar al respecte als madrilenys, Puigcercós se'l va faltar a ell mateix.

“Disbarat”, “ofensa”, “insult” o “bufonada” era com ho titllaven els partits espanyols. Dos ministres van replicar: Elena Salgado i Rosa Aguilar (“Puigcercós dóna la mà a Esperanza Aguirre per ficar-se amb Andalusia”). La Junta, per la seva banda, sostenia que ingressa més tributs que Catalunya en funció del PIB. El president socialista José Antonio Griñán va qualificar les declaracions d'“intolerables”, mentre el PP andalús ho aprofitava per retreure a Griñán que els socialistes governin amb ERC a Catalunya.

Per acabar-ho d'adobar, el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, tot i que la comparació no anava amb ell, es va afegir a la festa i va instar Puigcercós a viatjar per combatre la ignorància.

311
milions va pagar Catalunya
en inspeccions fiscals el 2008, enfront dels 155 de Madrid i els 54 d'Andalusia.
6
vegades més
d'inspeccions fiscals rep Catalunya respecte d'Andalusia, i el doble que la comunitat de Madrid.
10%
del producte interior brut
va a Madrid i no torna al país, és a dir, fins a 22.000 milions d'euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona