Política

CARLES BONAVENTURA

NÚMERO DOS DE REAGRUPAMENT PER GIRONA NÚMERO DOS PER GIRONA

“Girona és on podem treure més bon resultat”

Bonaventura considera que el dèficit d'infraestructures a les comarques gironines, com ara l'N-II, no es resoldrà mentre Catalunya no tingui un estat propi

La formació aposta pel soterrament de la MAT i creu que les infraestructures s'han de consultar amb el territori però sobretot cal assegurar el subministrament

Mentre no arribi la independència de Catalunya, només podem fer cures pal·liatives
Anem malament si l'aeroport del Prat no competeix amb París o Roma sinó amb Girona

Què ha provocat el creixement de l'independentisme?

La gent necessita solucions als problemes quotidians i en aquest marc juridicopolític no les troba. Això fa que fins i tot gent que fa anys no s'havia preocupat per la independència avui vegi que és l'única alternativa. A Espanya no hi trobem solucions i cada cop més gent aposta per la independència. Independentment de la feina que s'ha fet des de Catalunya que bàsicament ha estat a través de la gent del carrer, hi han ajudat molt els errors comesos des d'Espanya i els atacs sistemàtics que s'adrecen contra els drets i la identitat de Catalunya. L'espoli fiscal ha fet que avui hi hagi independentistes en sectors de la societat que abans no ens hauríem imaginat. En canvi, els polítics no han ajudat que avanci.

No seria millor que hi hagués una sola veu independentista?

L'independentisme català sempre ha estat un projecte fraccionat. A vegades el que ens ha passat és que ens han separat els punts i les comes, i no ens hem arribat a entendre amb les coses essencials. Reagrupament neix com una proposta unitària de l'independentisme i en els primers mesos es va aconseguir. Al final no ha estat possible i dos mesos abans de les eleccions surt una altra força política que en lloc d'unir ha acabat provocant una altra divisió. Ara ens veiem amb la disjuntiva d'haver de dir a l'elector que ha de triar.

Ha estat un problema de personalismes?
No, jo entenc que és un problema de projecte. Si agaféssim només el discurs no hauria d'haver-hi tantes diferències perquè el que diu Solidaritat és una fotocòpia del que diu Reagrupament. Ells fins fa quatre dies defensaven que la via era el referèndum, ara han assolit el nostre discurs de la proclamació de la independència al Parlament que abans ridiculitzaven. El que ens ha separat és que Reagrupament és un projecte polític i el de Solidaritat és un projecte electoral. Nosaltres vam proposar des del setembre una coalició electoral independentista tant a Puigcercós com a Laporta. Fins i tot vam oferir a Solidaritat fer una llista cremallera amb el benentès que deixem que Laporta encapçali la llista per Barcelona. Ells van dir que no els interessava. No és una qüestió de personalismes sinó de voluntat.

Us afecta en les enquestes?

No hi ha cap dubte que pel fet que no hi hagi unitat, gent que estava disposada a votar un partit independentista torni a optar per opcions ja conegudes. Però entenem que és un error perquè està demostrat que ERC en aquests anys ha donat suport a una persona socialista d'obediència espanyola i difícilment ara farà un canvi tan radical cap a la independència. I pel que fa a CiU, tots hem vist les experiències de govern, que en cap moment han fet una aposta clara per la sobirania. Entenem que CiU i ERC fan un doble discurs. Quan hi ha consultes locals hi participen i quan arriben al Parlament fan política autonomista. Qui voti per aquestes opcions aposta perquè Catalunya no faci un pas endavant cap a la sobirania.

Per això descarten pactes?
Hem dit que al Parlament si hem de triar Montilla o Mas nosaltres impedirem que Montilla torni a ser president. Rebutgem qualsevol pacte amb Mas perquè vol gestionar l'autonomia de Catalunya. Només participaríem en un govern en què es deixés clar que el que es vol a mitjà termini és proclamar la independència de Catalunya i anar cap a l'Estat català. Si el que ofereix Mas és governar l'autonomia de Catalunya, no acceptarem cap càrrec. Hem d'ajudar que hi hagi una majoria de diputats independentistes al Parlament que donin la garantia que es farà la proclamació de la independència. Ni CiU ni ERC faran sols aquest pas, depèn del fet que nosaltres hi siguem.

Els sondejos no us ho posen fàcil. Quina representació espereu a Girona?

Les enquestes no reflecteixen tant la realitat sinó que es fan per influir en el comportament de l'elector. Estem convençuts que tindrem uns resultats per sobre del que diuen les enquestes. Pel que veiem trepitjant territori, hi ha molta gent que té ganes de votar independentista i si hem de comparar amb les diferents propostes la nostra és molt més seriosa, coherent i fiable. A Girona creiem que podem assolir representació i ho hem demostrat perquè el nostre candidat no es presenta per Barcelona sinó per Girona. Si haguéssim constatat que a Girona tindríem dificultats per assolir representació ja no haguéssim fet l'aposta perquè surt més barat treure representació a Barcelona. Creiem que Girona és una de les demarcacions on podem treure resultat més bo.

Quines són les propostes de Reagrupament per Girona?
Girona no és un cas aïllat de la resta de circumscripcions del país i la proposta de Reagrupament està adreçada al conjunt del territori. Algunes de les propostes són molt importants per Girona, com una llei electoral pròpia. Sempre hem defensat que és una vergonya que en trenta anys de govern autonòmic siguem incapaços de tenir una llei electoral pròpia. Som favorables a acostar la política als ciutadans, a no donar més importància electoralment a l'àrea metropolitana de Barcelona. Defensem que els representants polítics han d'estar lligats al territori i a Girona, que cada comarca sàpiga qui és el seu representant. Aquesta concepció de la política pot beneficiar molt les comarques gironines. Hem d'evitar el centralisme barceloní. Sempre diem que tenim un país amb el cap molt gros, Barcelona. En aquest país petit tenim rècord de capes d'administració. Defensem la supressió de moltes d'aquestes administracions. Les diputacions s'han de suprimir. Estem burocratitzant molt el país.

Què cal fer amb l'aeroport Girona Costa Brava?

L'aeroport és un cas clar de les conseqüències que no tinguem Estat propi. S'ha especialitzat en les companyies de baix cost i ha donat un bon resultat, però ara el de Barcelona està hi competint i agafa vols a aquests aeroports. Anem malament quan l'aeroport de la capital no competeix amb Madrid, Roma o París, sinó amb el de Girona. Això és fruit de la provincialització de Catalunya per la dependència d'Espanya.

Com resoldran els problemes d'infraestructures?

És inconcebible que carreteres bàsiques estiguin paralitzades ja sigui per manca de voluntat del govern espanyol, com l'N-II, i altres que depenen de la Generalitat perquè no hi ha finançament. És un cul-de-sac que no sabem com sortir-ne. Encara que fóssim al govern, que no hi serem, això no té solució mentre no tinguem Estat propi. Alguns diran “quan governem això se solucionarà”. Nosaltres no ho podem dir perquè fins que Catalunya no tingui Estat no ens en sortirem, perquè Madrid té l'última paraula.

Aquest dèficit crea independentistes?
La gent no es fa independentista perquè els trens arribin tard. No és tan fàcil. Però és veritat que després d'ensopegar tantes vegades amb les mateixes pedres arribes a la conclusió que tenim un estat en contra, que es veu amb les inversions que no arriben, amb obres que s'eternitzen, amb la deixadesa general. Tot plegat fa que la gent hagi fet una reflexió i entenguin que Catalunya ha de tenir veu pròpia a Europa i no esperar que Espanya ens doni unes solucions que mai arriben. És veritat que ara l'independentisme no està tan basat en la cultura i la llengua, sinó sobretot en les idees i les xifres. Ara la independència es defensa amb els números a la ma.

I mentre no hi ha Estat català?

El nostre president diu sempre que mentre no arribi la independència només podem fer cures pal·liatives. Podem fer coses però al final no serà la solució definitiva. A vegades sembla que els espanyols es creuen més que els catalans que podem ser independents i es veu en les inversions. Algú diu que Espanya no inverteix a Catalunya perquè pensen que d'aquí a uns anys serem independents i potser no van tan desencaminats.

Què cal fer amb el turisme?
S'ha d'apostar pel turisme de qualitat, ja n'hi ha prou de turisme de sol i platja.

Estan d'acord amb el projecte de mapa eòlic a l'Empordà?

Hem aposat per les energies renovables, però si calen altres mètodes també s'hauran de fer. La implantació de l'energia eòlica està portant problemes per l'impacte al paisatge. Però cometrem un error si deixem de fer coses perquè aquí la gent protesta o allà també.

Cal escoltar el territori?

Sí, qualsevol cosa que facis és important, per exemple una variant. Cal que es consulti el territori, fins i tot que es faci un referèndum. Però al final el govern ha de prendre una decisió i la variant ha de passar per algun lloc. Algun sector hi estarà en contra però per això no es pot deixar paralitzat.

I la MAT?

Nosaltres apostàvem més pel soterrament que no per l'eliminació. A més volem que els costos de fer l'obra no els hagi de pagar el territori o el contribuent sinó la companyia.

Penseu que hi ha massa parcs naturals?

No. Pensem que hi ha d'haver els que siguin necessaris, però el que sí diem és que no tot pot ser un parc natural. Electoralment a les comarques gironines dir això no és rendible, però tenim vocació d'Estat. Si aquest país ha de ser competitiu i energèticament sobirà, caldrà apostar perquè no totes les empreses vagin concentrades als territoris que sempre els ha tocat rebre sinó que estiguin repartides al conjunt del país.

Com s'ha de resoldre el finançament dels ajuntaments?
La sobreurbanització d'alguns punts és conseqüència que els ajuntaments estan mal finançats. Ara no veiem dins aquest marc polític alternatives a aquesta situació. Si desapareguessin moltes de les xarxes administratives, milloraria el finançament dels ajuntaments



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona
judicial

El Suprem confirma la condemna a un mosso que va agredir al periodista Jesús Rodríguez

barcelona
Estats Units

Biden dona positiu en Covid-19 i atura temporalment la campanya

Barcelona