Política

Més de 200 cecs votaran de forma autònoma amb paperetes en braille

És el primer cop que s'utilitzarà aquest mètode en unes eleccions al Parlament de Catalunya

El sistema ha estat verificat avui per una comissió d'experts i permetrà als invidents votar en secret

Un total de 207 catalans cecs podran votar per primer cop a les eleccions al Parlament de Catalunya de manera autònoma i sense haver de recórrer a algú que els esculli la papereta desitjada gràcies a les butlletes escrites en braille.

Un equip d'experts de la Comissió de Braille Espanyola ha verificat avui a la seu de l'ONCE de Barcelona totes les paperetes i ha comprovat que eren equivalents a les impreses en tinta. Cada votant registrat tindrà disponible a la seva mesa electoral les paperetes de totes les candidatures per poder votar en secret.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha presentat el nou sistema a les entitats d'invidents i ha recordat que aquest sistema és obligat per llei però, alhora, un dret per a les persones cegues.

Un grup de persones cegues i disminuïdes visuals feia anys que reclamaven un sistema secret de votació que s'adaptés a les seves condicions. Després d'un canvi legislatiu, el procés ja es va provar a les eleccions al Parlament Europeu del 2009 i, ara, per primer cop, es podrà fer servir a les eleccions catalanes.

Els interessats que tenen més d'un 33% de discapacitat visual van poder demanar la possibilitat de votar amb aquest nou sistema. Van fer la petició un total de 207 persones: 177 de la demarcació de Barcelona, 12 de Girona, 12 de Tarragona i 4 de Lleida. Aquesta xifra suposa 115 sol·licituds més que les presentades per a les eleccions europees. A Catalunya hi ha un miler de persones cegues que coneixen el sistema de lectoescriptura braille.

Un cop verificades les peticions amb la Junta Electoral Central i les paperetes amb la comissió d'experts, els kits amb tot el material explicatiu i allò necessari per votar s'enviaran a les quatre juntes electorals provincials, que a la vegada ho enviaran als ajuntaments corresponents perquè el dia 28 les persones cegues el puguin demanar a les seves meses electorals i dirigir-se a una zona reservada per votar en secret.

El president de la Comissió de Braille Espanyola, Xavier Grau, s'ha mostrat satisfet amb aquest avenç però ha demanat que aquests tipus de sistemes no s'aturin i que la tecnologia vagi avançant per poder facilitar el vot als discapacitats, així com altres facetes de la vida com la lectura, l'aprenentatge, la navegació per internet o l'ús dels medicaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GUERRA A EUROPA

Un tribunal rus condemna a 12 anys una dona dels EUA per un donatiu de 47 euros a Ucraïna

BARCELONA

Els comuns avisen el PSC que no busqui acords amb Junts

barcelona
GUERRA A EUROPA

Londres reconeix el dret d’Ucraïna a usar armes britàniques contra Rússia

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

L’expresident argentí Fernández, imputat per violència conjugal

BARCELONA
ESTATS UNITS

Dimiteix un altre rector universitari per les protestes per la guerra a Gaza

BARCELONA
OCEANIA

Un mort en nous xocs amb la policia a Nova Caledònia

BARCELONA
anàlisi

Pilotada cap endavant d’Ucraïna

PROFESSOR AGREGAT DEL DEPARTAMENT D’HISTÒRIA MODERNA I CONTEMPORÀNIA DE LA UAB
Nuri Oliver
Portaveu d’Independents per Fornells (IPF)-Amunt, a l’oposició

“Hi ha molt poc arbrat i molt de ciment i voreres”

Fornells de la Selva
política

El llarg camí que porta ERC al govern de Collboni

Barcelona