Les fórmules per sortir de la crisi centren el debat d'El Punt
Els representants del tripartit surten a defensar-se de les crítiques de CiU i dels durs atacs del PP, que acaben amb una picabaralla àcida més enllà de les xifres gironines
El debat d'El Punt, Televisió de Girona i Onda Rambla va reunir els caps de llista dels cinc partits amb representació parlamentària a les comarques gironines el 2006: Santi Vila, de CiU, Joaquim Nadal, del PSC, Carme Capdevila, d'ERC, Joan Boada, d'ICV-EUiA, i Josep-Enric Millo, del PP.
El debat va començar un parell de minuts abans de les set del vespre, amb un ritme tranquil i un to cordial i distès. El primer i el segon torns van semblar micromítings amb petites porcions, a tall de fórmules magistrals, del programa electoral. Ningú no rebatia els arguments del rival. Fins que Nadal va posar el dit a l'ull de Millo. El candidat popular va dir que, en l'actual context de crisi, l'administració té molta culpa: “Jo poso l'accent en què depèn de l'administració, en el que pot fer. Volem una administració eficient i austera.”
Nadal contra Millo
Nadal no se'n va poder estar: “Si jo digués el que diu Millo em posaria vermell: res del que diu se sustenta en polítiques del seu partit a tot arreu on governa. Ni per austeritat, ni per eficiència, ni per rigor, ni per coherència, ni per transparència [...] Res del que fa ajuda a crear confiança, solidaritat, convivència”.
Va arribar l'esperat torn de Josep Enric Millo: “Nadal em té un apreci especial. Nadal, algunes vegades, la ignorància el fa ser valent. Ho sap i sap de què parlo. Camufla la realitat i no m'ha desmentit que hi havia més de 40.000 milions de deute a la Generalitat quan van arribar al govern i que, en tres anys, s'ha generat un deute de 3.000 milions. Catalunya és la comunitat amb l'endeutament més gran respecte del seu PIB, que és del 19%”. Millo va posar com a comunitats exemplars les governades pel PP. El debat es va animar. Carme Capdevila, consellera d'Acció Social i Ciutadania, va assegurar que el Partit Popular governa comunitats autònomes que tenen serveis públics altament deficitaris i amb menys beneficiaris que a Catalunya. Nadal, sempre que va poder, va tornar a l'atac: “Millo confon termes i barreja magnituds sistemàticament i fa la demagògia típica del PP”. El candidat del partit popular tampoc no es va estar de replicar: “Nadal, vostè se sent incòmode amb la realitat”.
En un altre moment, cap al final del debat, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques i candidat del PSC va retreure a Josep Enric Millo que la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut i la reacció majoritària dels ciutadans de Catalunya en la manifestació del 10-J va marcar un abans i un després, i va recordar que la sentència la va presentar el PP. Per Boada, cal refer el pacte constitucional que va trencar la sentència contra l'Estatut i va reclamar una Constitució que permeti el dret a l'autodeterminació.
Corrupció i Millet
Millo havia posat l'exemple d'eliminar conselleries per reduir dèficit públic. Si Carme Capdevila el va rebatre dient que reduir el nombre de conselleries a deu és la xocolata del lloro, el secretari general d'Interior, Joan Boada, va rescatar la seva clàssica duresa verbal per llançar un dur retret al candidat del Partit Popular: “Em sembla que l'eliminació de conselleries va lligada a la corrupció de les comunitats autònomes que governa el PP”. Posat a parlar de corrupció, Boada també va aprofitar per retreure les relacions de CDC i Millet “amb l'espoli del Palau de la Música.” Aquest cop Santi Vila no va tenir temps de rebatre aquest atac de Boada. Moments abans ho havia fet, després que Boada fes un retret als 23 anys de governs de CiU, precisant que Santi Vila no hi era, com sol recordar en tots els casos que es troba en aquesta situació.
Santi Vila, l'alcalde de Figueres, i la consellera Capdevila van tenir les intervencions més tranquil·les, gens crispades. Tanmateix, Santi Vila es va comportar extremadament tranquil; va recordar més Pep Guardiola, que ignora les crítiques dels rivals, que un polític en campanya electoral. Fins i tot Nadal va trobar curiós que Santi Vila fes uns discursos ponderats, cosa que ell va agrair. El conseller havia volgut fer entrar en contradicció Vila per haver dit que des l'administració s'alenteix la creació de noves empreses i, per tant, la recuperació econòmica. “L'administració és enemiga? L'Ajuntament és enemic? L'Ajuntament de Figueres?” “Senyor Nadal, la legislació, critico la legislació. Els ajuntaments apliquen lleis”. Més endavant va precisar que ell critica l'excés de tràmits i normes: “La iniciativa empresarial es castiga amb temps i diners. Les empreses estan exhaustes en la seva relació amb l'administració”. En el seu discurs, Santi Vila va insistir en la necessitat de simplificar l'administració.
Carme Capdevila va parlar de la necessitat d'invertir en I+R+D, en la formació professional i en la relació entre la universitat i les empreses. Creu que per fer unes bones polítiques per sortir de la crisi calen recursos: “Tindríem els recursos si no patíssim l'espoli fiscal. Voldríem gestionar els recursos de Catalunya directament. (...) La millor manera per sortir de la crisi és la independència, és l'estat propi. I posaríem les xifres que vostè, Millo, posa damunt la taula.”
El primer objectiu
Per a tots els candidats, la lluita contra la crisi i la desocupació és el primer objectiu. Però les altres prioritats són ben diferents. Després de dir que “la millor política social és la que crea riquesa i llocs de treball”, Millo també va destacar com a prioritari la seguretat als carrers, una immigració ordenada, legal i reglada i la millora de la relació de Catalunya amb Espanya.
Boada va proposar crear ocupació amb l'estat del benestar; “Calen propostes de sentit comú. L'ocupació ha de ser de qualitat, no vulnerable a les crisis i que no depengui de les bombolles especulatives”. Va fer una aposta pel transport públic, per deixar de desdoblar carreters desdoblades, per una agricultura ecològica i un turisme responsable.
Carme Capdevila va proposar mesures que generin ocupació, polítiques socials, el traspàs de l'aeroport, la millora dels recursos hídrics, engegar polítiques dirigides cap a la independència de Catalunya. Per això va dir que el seu projecte, “sòlid, seriós i valent”, engega amb un referèndum per la independència, entenent el dret a decidir.
Joaquim Nadal creu que s'ha d'aprofundir l'autogovern, estimular la creació de riquesa i la cohesió social, la solidaritat i la convivència. I va fer una crida a l'esforç per remuntar: “Si érem líders i tenim potencialitats, i si realcem l'economia, el comerç, la indústria, els nous nínxols, ens en sortirem”.
En la seva intervenció final, Santi Vila també va retreure que la sentència de l'Estatut trenca una època de trenta anys, però que la seva “estació a curt termini” no és la independència. “Posar fi a l'espoli fiscal és la primera estació. I fixeu-vos que si parlo de la primera vol dir que n'hi ha d'altres i una de final”. Per Santi Vila, cal aprofitar les potencialitats de les comarques gironines i advocar per un lobby territorial.
Claques i aficionats als mòbils
En el debat d'ahir hi va haver menys gent que en cites electorals anteriors, quan a la sala d'actes d'El Punt hi faltaven cadires. Ahir en va quedar alguna de buida. En tot cas, això no va passar desapercebut als candidats, i Santi Vila ho va fer servir d'exemple quan parlava en la seva intervenció inicial de la desafecció amb la política. Entre el públic molta gent feia anar els mòbils en un moment o altre, per fer els comentaris via internet o tirar fotos. Fa quatre anys, això no passava. Tampoc hi faltaven les claques dels partits, més o menys organitzades i més o menys entusiastes. La del PP, per exemple, va saltar quan Boada va reprovar la proposta de suprimir l'impost de successions, i la de CiU amb tímids aplaudiments cap al final de l'acte. Amb els atacs entre candidats les parròquies es van animar en moments puntuals, i com a anècdota, la que va protagonitzar Millo quan el moderador el va fer aturar en plena rèplica a Nadal: “Jo no l'he interromput”, li va etzibar, confonent Falgàs amb Nadal. El moderador va reivindicar la seva figura.
En directe a Onda Rambla, en diferit a TVGi
El debat a cinc celebrat ahir de set a dos quarts de nou del vespre a la Farinera va ser emès en directe per Onda Rambla i serà retransmès en diferit per Televisió de Girona el dimarts dia 23 a les 16.00 h, el dimecres 24 a les 21.15 h i el dijous 25 a les 9.00 i a les 16.00 h.