Política

CiU enterra la interconnexió de l'Ebre i la dessalinització

marxa enrere

L'exconseller Espadaler admet que el transvasament a Barcelona “no és sociològicament acceptable” i aposta per l'aigua del Roine, també per a Tarragona

L'alt cost de les dessalinitzadores fa que descarti fer la de Cunit

Canvi de rumb en el discurs hidrològic de CiU. El número 5 per Barcelona i exconseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, va assegurar ahir a Tarragona que la federació ha descartat la interconnexió de xarxes per dur l'aigua de l'Ebre a l'àrea de Barcelona –com havia defensat fins ara–, en admetre que “seria factible tècnicament i mediambientalment, però no és una via sociològicament acceptable”. “Hem d'actuar amb sensatesa i aprendre dels errors, i tenim clar que falta una aportació externa de recursos, però haurà de venir del nord”, va subratllar, per recordar que CiU continua apostant pel transvasament del Roine. “Això és la pau entre territoris”, considera, tot i que matisa que, a posteriori, sí que impulsarien una interconnexió de xarxes perquè l'aigua francesa “arribés al Camp de Tarragona i permetés alliberar cabals per a ús propi de l'Ebre”. El convergent, que també demana la cessió d'algunes competències a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, és “incapaç” de posar-hi calendari, si bé recorda que “cada dia és més a la vora”, ja que abasta territoris més propers a Catalunya.

No a la dessalinització

CiU tampoc compta, per evitar els cíclics dèficits hídrics del país, amb la dessalinització. “No s'hi pot fiar tot, perquè l'alternativa és cara i té un gran cost energètic, superior al del transvasament del Roine”, argumenta l'exconseller, segons el qual això “tampoc resoldria una altra sequera extrema”. Espadaler està escandalitzat pel cost de la dessalinitzadora del Prat: “Va costar 220 milions, i fer un metre cúbic d'aigua val 0,4 euros més –0,6 si la planta funciona com ara al 10%–, mentre que baixar-la del Ter en costa 0,09”. Per tot plegat, la coalició descarta construir la dessalinitzadora que ara hi ha projectada a Cunit: “Per què hem de fer-ne més si la que tenim no la fem anar, i és del tot ineficient?”, pregunta.

En aquest sentit, CiU també denuncia que les finances de l'Agència Catalana de l'Aigua “estan en fallida”, per la qual cosa demana al govern que no aprovi el pla de gestió de conca de Catalunya, en espera que es pugui reprogramar en la propera legislatura, ja que la gestió de l'aigua “també ha de ser sostenible econòmicament”. Espadaler, que al matí es va reunir amb alcaldes de l'Alt Camp, va lamentar en aquest sentit que no hi ha diners “ni per fer depuradores pendents de fa anys”, i va dir que si CiU governa prioritzarà els municipis “amb processos judicials oberts perquè han de fer abocaments a lleres públiques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.