Política

Esquerra admet “esforços” per establir ponts amb CiU

Considera que els atacs a la federació pel cas Palau no han de ser un “obstacle” per assumir acords amb Mas

Descarta fer Montilla president perquè “fa més precampanya” pel PSOE que pel 28-N

Esquerra va fer un gest ahir per millorar la relació amb CiU. Amb la previsió que serà Artur Mas qui governarà la pròxima legislatura i amb el perill que ho faci amb el PP, el candidat republicà, Joan Puigcercós, va fer un pas més en direcció a la federació nacionalista, confirmant cada dia una mica més que l'equidistància s'ha esvaït. Segons el presidenciable, el partit ha fet i fa “esforços” per estendre ponts amb CiU.

És el segon gest amable que té Puigcercós cap a Mas (i en una mateixa setmana), després que dimecres es mostrés disposat a tenir una actitud constructiva” a l'hora d'arribar a acords. Esquerra calcula que tard o d'hora, en algun moment de la pròxima legislatura, el líder de CiU trucarà a la seva porta.

Puigcercós està disposat a suavitzar les relacions amb la federació nacionalista després d'haver fet una precampanya dura contra CiU atacant especialment Mas pel cas Millet. Però això, segons Esquerra, no ha de ser un “obstacle” entre les dues forces per formar majories “a favor del país”. “És possible –va admetre– que hi hagi hagut situacions com les de la comissió d'investigació parlamentària sobre el Palau que ens hagin allunyat”. Malgrat tot, va lamentar que Artur Mas no hagi estat “molt més taxatiu” a l'hora de donar explicacions sobre la presumpta vinculació entre CDC i Ferrovial via Fèlix Millet.

El nou gest arribava just el dia en què José Montilla anunciava que no es tornarà a presentar i anava acompanyat d'un no explícit a fer-lo president una altra vegada. “Montilla està fent més la precampanya de Zapatero que no la seva pròpia campanya”. En l'argot de Joan Puigcercós, el PSC s'ha abraçat amb el PSOE, s'hi ha “subordinat un altre cop”, és a dir, fa “inviable” a Esquerra permetre que el primer secretari dels socialistes catalans es mantingui al capdavant de la Generalitat. Més clar, impossible: “En les circumstàncies actuals ja no faria president Montilla”.

Tot i això, Puigcercós no es va estar, al vespre a Deltebre, de situar CiU i el PP “en el passat, en la Catalunya en blanc i negre, del No-Do” i ERC en el futur. El candidat va protagonitzar el discurs més emotiu i multitudinari de la campanya, davant d'unes 500 persones, encaminat a tocar la fibra als ciutadans de la zona, amb referències al transvasament de l'Ebre i a Ascó. En aquest punt, va retreure a CiU que tingui sense resoldre des de fa 9 mesos un expedient a l'alcalde del municipi per haver defensat la instal·lació del cementiri nuclear.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.