Política

Consellers (in)visibles

La majoria de titulars dels departaments del govern s'han implicat amb els seus partits acompanyant el líder en els actes centrals i amb un circuit propi

Tal com va anunciar, Carod no ha fet campanya per a Puigcercós, i un crític com Castells sí que ha ajudat Montilla

Ausàs, centrat a coordinar el dispositiu electoral

El tripartit podria tenir
set consellers fora del nou Parlament: tres d'ERC, dos del PSC i dos més d'ICV

Amb mig peu a la conselleria i un altre i mig a la campanya, la majoria dels titulars dels departaments del govern s'han implicat amb els seus partits amb vista al 28-N. A excepció de Josep-Lluís Carod Rovira, la resta de consellers acompanyen el candidat en els actes centrals i del seu sector i, paral·lelament, alguns tenen un circuit propi, una mena de campanya en petit format, amb menys públic i sense visibilitat mediàtica, però que és una manera de potenciar el contacte directe amb el ciutadà. “Són dies que decreix l'activitat a la conselleria en la proporció que s'activa la maquinària electoral de cada formació”, coincideixen a dir des dels tres socis del tripartit.

Al PSC, la consellera de Justícia i número dos, Montserrat Tura, està combinant actes fent tiquet amb José Montilla, d'altres liderant tot el partit –com el de Vic de dijous– i un tercer grup de conferències i relació amb la gent, sobretot a la zona del Vallès, aprofitant que va ser alcaldessa de Mollet durant 16 anys. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, i cap de llista per Girona, Joaquim Nadal, i la seva número dos i consellera de Sanitat, Marina Geli, estan en plena campanya a la seva circumscripció, com el cas de la titular d'Acció Social, Carme Capdevila, per ERC.

Tot i la seva visió crítica del tripartit i de la relació del PSC amb el PSOE, culminat amb la voluntat de no anar a les llistes quan el 2006 havia anat de número dos, Antoni Castells no s'ha esborrat i ha estat als dos actes econòmics de l'encara president. Si no hi ha un gir inesperat, Castells tornarà a fer de professor a la Facultat d'Econòmiques de la UB. Per contra, tal com ja ho va anunciar, Carod no ha participat en cap acte electoral. No va pair el seu defenestrament en l'últim congrés d'ERC i ha iniciat un pols a distància amb Puigcercós. Durant aquests dies, ha estat a Lisboa i ahir va presentar les memòries de l'expresident del partit, Jordi Carbonell.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, és una altra excepció del govern, ja que està al capdavant del dispositiu electoral i ha de centrar-se en coordinar l'esdeveniment. “Està un 90% a la conselleria i un 10% pel partit. Gairebé al contrari que la resta”, expliquen des d'Esquerra. Ausàs té la responsabilitat que no falli res el 28-N i manté una activitat frenètica, més que en qualsevol moment de la legislatura, posant en marxa els col·legis electorals, amb contactes amb els ajuntaments i mobilitzant el personal necessari. Tot i així, va trobar temps per assistir a l'acte de la Seu d'Urgell i també estarà al míting central i de final.

Tresserras, amb opinadors

Un altre conseller membre d'Esquerra, militant des de fa poques setmanes, Joan Manuel Tresserras, ha recollit la que pot ser l'última medalla del tripartit, la concessió dels castells com a patrimoni immaterial de la humanitat. Tresserras va viatjar a Nairobi, a l'Àfrica, per rebre la notícia de la Unesco i s'ha perdut uns dies de campanya. Amb tot, és un dels consellers més actius, ja que combina actes territorials amb contactes privats amb líders d'opinió, una altra de les maneres de penetrar en la gent.

Des d'ICV, el conseller d'Interior i home fort del partit fins fa pocs mesos, Joan Saura, està fent un circuit de dotze actes, la majoria dels quals al Baix Llobregat, a part dels tres que comparteix amb Joan Herrera. Saura va fer un parèntesi dimecres per signar com a conseller el traspàs de rodalies. El titular de Medi Ambient, Francesc Baltasar, serà l'amfitrió del tancament de campanya a Sant Feliu de Llobregat, on va ser alcalde als anys noranta.

Si tal com preveuen les enquestes, cau el tripartit, Saura i Baltasar seran dos dels consellers que no tindran lloc al Parlament. Saura tanca la llista d'ICV i Baltasar no hi és. També es veurien afectats els socialistes Castells –fora de les llistes– i Serna, última com Saura, i els republicans Carod, Huguet i Tresserras, tots tres out. Així, set consellers no repetirien en l'hemicicle.

12
actes
en solitari fa el conseller Saura i tres acompanyant el candidat Joan Herrera. Al president d'ICV se li ha encarregat que transmeti el balanç de l'obra de govern, mentre que el nou líder de la formació ecosocialista basa més el seu discurs en propostes de present i futur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE com a “socis sobirans”

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona
judicial

El Suprem confirma la condemna a un mosso que va agredir al periodista Jesús Rodríguez

barcelona