Política

Mas reclama patriotisme català als immigrants

El candidat de CiU promet drets a canvi de deures en un acte amb 2.000 nous catalans

Àngel Colom proclama la fi de la “Catalunya assistida” que ha fomentat el PSC per interessos electorals

“Les oportunitats, per a qui se les guanyi”. El candidat de CiU, Artur Mas, va convidar ahir els immigrants a formar part de la Catalunya del futur, però no de forma gratuïta, sinó fent-se seus els valors de la catalanitat. Esforç i iniciativa, preocupació per les coses ben fetes, esperit de tolerància, integració, i també i sobretot, la llengua. Drets a canvi de deures.

La federació va fer una exhibició de força i va concentrar uns 2.000 nouvinguts d'arreu del país al Barcelona Teatre Musical, on es va celebrar el míting fins ara més multitudinari de la campanya. “Us demano que entengueu Catalunya, feu-vos aquest país vostre, estimeu-lo, defenseu-lo i ajudeu-nos a defensar els nostres projectes de futur”, va arengar Mas, a qui els assistents aclamaven amb crits de “president”. El secretari d'immigració de CDC, Àngel Colom, artífex de l'aposta ferma que ha fet el partit per acostar-se a les entitats d'immigrants, va carregar contra la “Catalunya assistida” amb què el PSC ha “utilitzat” els immigrants amb interessos electorals. CiU advoca per la integració, un model contraposat al multiculturalisme que estats com l'alemany ja han donat per fracassat. I la federació condemna la xenofòbia creixent.

No regalar res

Ara bé, això no vol dir que aposti per obrir de bat a bat les fronteres. El candidat de CiU va subratllar que és necessari el “control” i que es fomenti la contractació en origen. De la mateixa manera que els catalans no reben res gratis, “Mas no regalarà res als nouvinguts”, va advertir Colom. Una dotzena de joves, la majoria originaris de països llatins, va fer ballar el públic interpretant una cançó multilingüe que clamava pel “canvi” i perquè Mas pugui presidir un “govern fort”. CiU no va amagar la clara intenció d'endur-se el 28-N un grapat important de vots del graner de la immigració: perquè els nouvinguts que tenen dret els votin i ho facin bé. El candidat nacionalista no es va cansar de repetir que les paperetes no s'han de guixar amb cap creu –a diferència d'altres països del món–, perquè si no són nuls. Per tal de facilitar-los l'empresa, a la sortida de l'acte d'ahir es repartien paperetes preparades dins el sobre i fulletons explicatius en català, castellà, francès i àrab sobre “com votar CiU”.

Com sempre, la federació va acabar el míting amb Els Segadors, però aquest cop va projectar la lletra en una pantalla gegant. El missatge subliminar sobresortia: qui no conegui l'himne, pot aprendre'l.

LES FRASES DEL CANDIDAT

No és que s'hagin de tallar les amarres d'on veniu o d'on us sentiu, però l'important és que atraqueu al port d'arribada, que és Catalunya
Us demano que entengueu Catalunya, feu-vos aquest país vostre, estimeu-lo, defenseu-lo i ajudeu a defensar els nostres projectes de futur
Sense la immigració, la Catalunya d'avui no es podria entendre. Fa 100 anys érem 2 milions d'habitants. Ara som 7,5 milions de catalans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona