Política

Montilla promet imposar austeritat als càrrecs electes

Presenta un contracte de servei públic extensiu als de confiança i fa públic el seu patrimoni, que ascendeix a més de 365.500 euros

Rubalcaba alerta que el PP “està forjant” un pacte amb CiU

El PSC es va comprometre a impulsar un “contracte de servei públic” dels càrrecs electes i els de l'administració arran del cas Pretòria i ahir el candidat, José Montilla, el va incloure dins de les propostes electorals per al 28-N.

La proposta preveu que tots ells donin compte des de l'inici del mandat de les seves activitats, béns i ingressos i prohibeix que tinguin interessos no declarats a l'estranger. Els que incorrin en frau fiscal hauran de deixar la responsabilitat. En el segon bloc de compromisos, el PSC promet que els seus càrrecs vetllaran pel compliment del programa de govern i, en el darrer, que prometran “observar el principi d'austeritat en el seu comportament”. A la pràctica, es tradueix que les despeses de transport o protocol·làries es limitaran a les derivades del càrrec. Els socialistes prometen elaborar un codi de bones pràctiques per regular-ho tot.

Montilla va presentar el compromís en un míting a l'Auditori de Girona en què va contraposar la seva actuació amb la d'Artur Mas. “Està fent la campanya de la incògnita, de la indefinició, del muts i a la gàbia”, acusava el presidenciable socialista que, al vespre, va fer públic el seu patrimoni, després que ho fessin els d'ICV, C's, ERC i la del PP. Montilla s'avança a Mas –ho farà demà–, i va al debat de TV3 –avui– amb les xifres. El seu patrimoni puja a més de 365.500 euros en plans de pensions –87.500–, participacions en fons d'inversió –265.000–, i comptes –13.000–. La casa és a nom de la seva dona.

Una setmana després que ho fes a Tarragona, el candidat del PSC va tornar a rebre el suport del vicepresident espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va tornar a ser interromput, aquest cop per un grup d'activistes prosahrauís, expulsats de la sala. Rubalcaba va furgar en la possibilitat d'un pacte entre CiU i el PP, i més després que Mariano Rajoy revelés que la seva dona li diu “el català”. “Cada cop que el PP parla de català i d'intimitat vol dir que està forjant un pacte amb CiU”, va alertar. “Si hi ha algun risc per a l'autogovern és el PP, que mani o que hi influeixi”, va afegir.

Rubalcaba va tenir paraules emotives per a Ernest Lluch en el desè aniversari del seu assassinat a mans d'ETA. No va parlar de l'anunci de Montilla de no repetir com a candidat, que sí que va rebre la valoració del president espanyol. “El que fa Montilla em sembla bé i el que diu, també”, va afirmar.

LA FRASE

El que fa el president José Montilla em sembla bé, i el que diu, també
J.L. Rodíguez Zapatero
president del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona