Política

“Catalunya és d'esquerres i ens hem d'entendre”

“CiU va tenir més de 20 anys empantanegat el Segarra-Garrigues i va ser ICV qui al 1995 el va desbloquejar

“Potser caldran uns anys per avaluar una acció de govern que ha estat molt productiva”

Han faltat les lleis del banc de terres, de la biodiversitat i de les cooperatives agràries

És d'Arbeca, però criat a les Borges Blanques, a les Garrigues. Lleidatà d'adopció, i vinculat a la política de sempre, igual que a les lletres. No només perquè és professor, sinó perquè també és escriptor i poeta. No desaprofita cap oportunitat, ni als mítings, fer citar algun clàssic o per llegir alguns versos de la seva pròpia collita.

Quin ambient s'ha trobat aquests dies de campanya?

Doncs gens malament. Ni especialment enfadada amb la política ni amb els qui la fem. Això sí, hi ha preocupació per l'atur, la hipoteca o les dificultats de les empreses. No veig més desafecció que en altres eleccions, tot i que és cert que hi ha gent totalment indiferent a la campanya.

Vostès tenen un electoral molt fidel. Pensa que això els assegura l'escó?

És cert que gaudim d'una fidelitat que es mantindrà, però també treballem molt, parlant amb molts col·lectius i en un cos a cos que ens pot ajudar a que molta gent s'acabi decidint per nosaltres i confiant amb el programa i la meva persona.

Això és d'agrair i més si li valoren la feina?

És el més agraït en política, igual que quan era regidor d'Educació veure els infants entrar en una nova escola bressol o la satisfacció d'un pagès que et valora haver aprovat la llei de contractes de conreu que li resol una situació personal problemàtica.

Primer a la Paeria i ara al Parlament. És una manera de fer política més allunyada?

Sí, però Déu n'hi do dels viatges, les reunions i trobades que anem fent constantment. No hem parat per mantenir el contacte amb el teixit social. Tothom que se'ns ha adreçat per qualsevol cosa ha obtingut resposta i lògicament no hem pogut satisfer a tothom.

S'han fet coses, però sembla que no s'han explicat prou bé?

No s'ha explicat prou. Potser caldran uns anys per avaluar aquests set anys de govern de progrés i entesa de les esquerres i aleshores es veurà que han estat uns anys molt productius. I no comprenc que un govern expliqui poc i malament.

Per què?

Potser per una manca de cultura de governs de coalició. Tant govern com grups parlamentaris ens hem perdut justificant la feina enlloc d'explicar-la a la gent i els diputats hem legislat i impulsat l'acció de govern però tampoc l'hem explicat. Crec que hem tingut una obsessió per fer les coses i no per explicar-les. El govern hauria d'haver explicat el què i el perquè més que quant val, per exemple.

Com en el cas de l'episodi de sequera?

Es va explicar molt malament. Els alts càrrecs havien d'haver estat molt més al territori.

CiU els acusa d'haver invertit menys al territori.

Són xifres controvertides i interpretables. La veritat és que només cal obrir la finestra i veure com s'ha transformat el territori. En tots els àmbits, en les grans ciutats i, sobretot, als petits.

Com el Segarra-Garrigues o l'aeroport?

Principalment, però també l'aeroport de la Seu d'Urgell, molts hospitals, comissaries, carreteres i moltes i moltes escoles.

És a dir, que vostè en fa un gran balanç, però el tripartit no es reeditarà. O almenys això és el que diu el PSC.

I ho lamento. Crec que ja hi ha un rodatge en la pluralitat. En l'anterior govern i amb el procés del nou Estatut les diferents ideologies van provocar alguns alts i baixos, però n'hem après molt i aquesta ha estat una legislatura sense sorolls.

Però amb discrepàncies?

A l'executiu no hi ha hagut cap soroll i hi ha hagut una acció unitària. Després al Parlament sí que s'han evidenciat, puntualment, algunes discrepàncies, com en la reducció de l'impost de successions o en la llei d'Educació.

Doncs, s'ha acabat?

Miri, Catalunya és majoritàriament d'esquerres i tenim l'obligació d'entendre'ns i donar satisfacció a aquesta majoria. Crec que tot té el seu ritme i tot és modificables, però entenc que Montilla digui que per al·legal o excessiu no accepta el referèndum per la independència que proposa ERC.

Què li ha quedat pendent aquesta legislatura?

Algunes coses, com enllestir la llei per fer possible el banc de terres i que un pagès que per jubilació deixa de conrear pugui posar la seva finca a disposició d'una altra persona, millor si és un jove. Hem de fer explotacions més grans. Una altra cosa pendent és la llei de cooperatives agràries per donar suport a les fusions, la creació de cooperatives de segon i tercer grau, el seu finançament o la seva industrialització. Finalment ens va quedar a les portes la llei de la biodiversitat, per preservar el que hem heretat i deixar igual o millor a les futures generacions.

I de què n'està més satisfet?

De moltes coses, però especialment d'haver participat activament en la resolució de la crisi de Copalme i haver fet de pont entre afectats i govern per resoldre una situació urgent per ara i per al futur.

I amb el Segarra-Garrigues qu'e s'ha de fer? Molts culpen a ICV d'imposar tesis ambientalistes.

S'han confós molt les coses. El discurs conservacionista no és el nostre i sí el de la sostenibilitat. Teníem dues sentències contràries de la UE i ens va caure a sobre després que CiU no hagués fet res quan va governar. Hem evitat multes gravíssimes i una aturada del canal.N'hem sortit de la millor manera possible.

Però canviarà molt de com s'havia dissenyat?

La transformació és possible i amb els plans d'usos i gestió es respectaran les directives comunitàries, preservarem espais i aus protegides. Però també hem aconseguit regs on no n'era possible, el que assegura collites, les multiplica. Jo i Carmel Mòdol (ERC) hem treballat molt perquè els pagesos afectats per Zepa rebin un suport salarial per any i hectàrea per mantenir aquells espais protegits en bones condicions.

Per què s'ha embolicat tant aquest canal?

CiU va tenir el Segarra-Garrigues empantanegat durant 20 anys. Ni un sola pedra va posar! I cal deixar clar i recordar que va ser Iniciativa qui va desbloquejar el Segarra-Garrigues. CiU no volia fer el canal i va ser la nostra diputada a Madrid, Mercè Rivadulla, qui al 1995 va incloure una esmena a la llei de pressupostos perquè el canal fos declarat d'interès general. Es va comprometre a l'Estat i aleshores CiU no va tenir més remei que començar a caminar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.