Política

Mas persegueix l'electorat de tots els partits per governar

Promet als catalans que li facin confiança que no utilitzarà els seus vots per enfortir CiU

Abandona la prudència i dóna per fet que la federació guanyarà el 28-N

Per acostar-se a la majoria absoluta i governar amb comoditat, CiU sap que ha de rebentar les seves costures electorals: ha d'acabar-se de guanyar els votants d'altres partits que, aquesta vegada, li podrien fer confiança. Fins ara, Artur Mas només s'havia atrevit públicament a picar l'ullet als vells electors del PSC. Però ahir va festejar descaradament també els d'ERC, el PP i ICV-EUiA. Era l'acte central de campanya, al pavelló barceloní de la Vall d'Hebron. Mas va garantir que si la federació és “dipositària” del seu vot no l'utilitzarà per “anar a favor de CiU”, sinó per “enfortir Catalunya”. Els posarà “al servei” dels 7,5 milions d'habitants del país, va dir.

La federació s'esforça per exhibir obertura i aproximar-se així a l'electorat descontent d'altres forces, a més dels indecisos. És a dir, llança el missatge que no cal ser simpatitzant ni militant de CiU per votar el seu candidat i que, si és president, Mas no governarà amb criteris partidistes sinó que mirarà pel bé de tots els catalans. El presidenciable de CiU va tornar a fer una crida de “vot útil pel canvi”, perquè un nou govern restableixi la “dignitat” i el “respecte” de la nació.

En aquest transvasament de vots de les altres candidatures cap a CiU, el canal d'aigua més cabalós és el del PSC. Mas ja ha demanat el vot en préstec d'antics electors socialistes i és conscient que si el voten altres catalans de sensibilitat diversa estarà durant quatre anys a prova. “Serà un vot que no és per sempre”, va reconèixer el candidat. I ho va arrodonir amb una promesa: “No fallarem”.

A l'escalf d'uns 3.100 simpatitzants, el candidat de CiU va aparcar per primera vegada la prudència que l'ha acompanyat fins a l'equador de la campanya. “El 28-N guanyarem les eleccions, farem el canvi a Catalunya, tindrem un govern fort i enlairarem el país des de tots els punts de vista”, va proclamar Mas, que en contra del que és habitual tampoc no va silenciar els crits de “president” amb què es va animar el públic. L'avís d'alerta pels perills a què pot portar una excessiva confiança en la victòria el va llançar el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida: “No feu cas de les enquestes”.

Duran, que va pronunciar un discurs més llarg que el de Mas, va insistir que al PSOE i al PP els convé que Catalunya tingui un “govern feble”, en què la federació hagi de recórrer al suport d'altres forces. A més, hi va afegir que el problema “real” del país no és amb qui hauria de pactar Mas en aquest cas, sinó que els dos grans partits espanyols s'entenen “sempre” a l'hora de legislar contra Catalunya. Per enèsima vegada, Duran va demanar que els diputats del PSC al Congrés no hagin d'acatar la disciplina de vot del grup dels socialistes espanyols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona