Política

Zapatero ataca Mas per mirar de propulsar Montilla

El president espanyol sosté que el candidat de CiU no s'atreveix a fer un cara a cara amb el del PSC perquè no vol parlar de polítiques

Montilla acusa la federació de buscar la desmobilització el 28-N

A menys d'una setmana per a les eleccions i amb les enquestes que continuen augurant la pitjor davallada del PSC en els darrers anys. Així és com va aterrar ahir el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en la segona visita a Catalunya en campanya, a la fira de Lleida. I, davant de les 1.500 persones que omplien l'espai, el que va fer Rodríguez Zapatero és llançar tota l'artilleria contra CiU, que els sondeigs situen a tocar de la majoria absoluta.

La frustrada negociació del cara a cara entre Artur Mas i José Montilla, de la qual el PSC fa responsable únic el candidat de la federació, va ser la plataforma d'atac, just el dia del debat de tots els candidats parlamentaris a TV3. “Si tan segur està i tan fort se sent, que vagi a debatre amb Montilla”, va reptar Rodríguez Zapatero, insistint en la imatge potenciada pels socialistes que Mas no és de fiar. “Mai no votaria a ningú que no vulgui debatre”, alertava. La proposta del PSC passa per dos cara a cara, un d'ells en castellà per una cadena estatal.

La tesi del president espanyol beu del carrer Nicaragua –seu dels socialistes catalans– i és que Mas no vol combatre dialècticament amb Montilla perquè s'ha avançat més en set anys de govern progressista que en els 23 de Jordi Pujol. Rodríguez Zapatero sosté que el candidat de CiU rebutja el debat per no haver de parlar d'educació, d'innovació, d'infraestructures, d'autogovern, d'inversions o d'immigració. I en aquest darrer cas –va dir el líder del PSOE–, per no haver de dir si comparteix les tesis de Duran i Lleida, quan va esperonar a la natalitat després d'alertar que la meitat de les dones que tenen fills són d'origen estranger. “Són tan fills com els de les persones nascudes aquí”, va replicar al cap de files de CiU al Congrés. Catalunya, creu, “ha de denunciar i combatre els qui volen utilitzar els immigrants i les persones que vénen de fora a treballar i guanyar-se la vida”. La càrrega era també contra el PP, que va assimilar a l'ultraconservador Tea Party i a qui va acusar de copiar “la dreta més extrema d'Europa”.

Una CiU forta

Malgrat les previsions dels sondejos, per al president espanyol fins el 28-N encara queda partit. “Rajoy el 2004 no va voler debatre amb mi i va perdre, i el 2006, quan ho va fer, també va perdre”, va recordar. És el mateix missatge que va transmetre Montilla, conscient, però, que CiU “està forta”. Aprofitant el suport del president espanyol, el candidat del PSC va remetre's a les eleccions espanyoles del 2004, quan Zapatero va guanyar contra pronòstic, per assegurar que la “remuntada” és possible.

Una de les incògnites que plana sobre el 28-N és la participació. Montilla va acusar CiU de buscar que no hi hagi mobilització i va assegurar que ell vol que la gent vagi a les urnes, independentment del resultat. “Si em pregunteu què prefereixo: si la victòria amb poca participació o molta participació encara que perdi, no en tinc dubtes. Vull que la majoria parli”.

A Mas li va bé una campanya freda, que sembli que no hi ha res a fer i que no animi l'electorat
José Montilla
candidat del psc
Artur Mas encara té uns dies. Si tan segur està i tan fort se sent, que vagi a debatre amb el president Montilla
Els fills dels immigrants són tan fills com els de les persones nascudes aquí
J.L. Rodríguez Zapatero
president del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona