Política

Els últims sondejos situen ERC i el PSC sota mínims a Tarragona

Els republicans es poden quedar amb un escó, igual que el 1988, i els socialistes, amb tres, el pitjor registre

Una de les enquestes dóna entrada a Ciutadans

El PSC i ERC podrien obtenir els pitjors resultats electorals a la demarcació de Tarragona en unes eleccions al Parlament. Les enquestes que publicaven ahir diaris d'àmbit estatal, en l'últim dia en què es podien publicar resultats de sondejos, posen de manifest que aquestes dues forces polítiques tindrien un important retrocés i que CiU, que es quedaria a tocar de la majoria absoluta, expandiria la seva presència. En l'àmbit nacional, a la davallada del PSC se suma el fet que ERC passaria a pugnar amb ICV per la quarta plaça, amb el PP com a tercera força.

Segons l'enquesta que publica El País, elaborada per Metroscopia i feta a 304 persones, els convergents aconseguirien 9 diputats (39,5% dels vots) a les comarques tarragonines, dos més dels que tenen actualment. I una altra enquesta de l'Institut Noxa per a La Vanguardia preveu fins i tot la possibilitat que CiU arribi al desè escó. Amb aquests pronòstics, entrarien al Parlament si més no Victòria Forns, l'alcaldable de Tarragona, i Francesc Sancho, alcalde de l'Ampolla. L'enquesta d'El País augura una davallada sense precedents per als socialistes, que sempre han oscil·lat entre quatre i, sobretot, cinc representants, i que ara tindrien només tres diputats (17,2% dels vots). L'electorat deixaria fora del Parlament Núria Segú, l'actual primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Valls, i el terraltí Joaquim Paladella. Tampoc són bons els pronòstics per als republicans, que perdrien dos dels tres diputats a Tarragona (7,9%). En aquest punt l'enquesta coincideix amb la de l'Institut Noxa que, en canvi, manté els socialistes entre quatre i cinc escons. El cas és que només Sergi de los Ríos sortiria elegit per ERC i els republicans tornarien a una situació idèntica a la de l'any 1988. Els resultats electorals serien els mateixos del 2006 per al PP, que mantindria dos diputats (10,3%). L'únic sondeig que dóna la possibilitat d'optar al segon diputat a ICV (9% dels vots) és el de Metroscopia, també l'únic que inclou com a novetat l'entrada de Ciutadans, que obtindria representació per primera vegada a Tarragona.

Un altre estudi, de Sigma Dos, encarregat pel diari El Mundo i elaborat amb la participació de 350 enquestats, atorga entre vuit i nou diputats als convergents (39,2 %), entre tres i quatre al PSC (19,5%), dos a ERC (10,9%), tres al PP (15,5%), un a ICV (5,9%) i deixa sense representació Ciutadans, que s'enduria un 2,8% dels vots.

En les enquestes, però, no apareix el paràmetre dels electors indecisos, que podria ser d'un 21%, segons l'anàlisi del Centre d'Estudis d'Opinió. Fa dues setmanes, aquesta enquesta assenyalava una intenció de vot del 12,4% per al PSC, menys de la meitat que fa quatre anys, i d'un 25,9% per a CiU, un índex molt semblant al de l'any 2006 (25,7%). El mateix estudi indicava que ERC perdria 10 punts, el PP es quedaria amb els mateixos valors que ICV (4,9%), Ciutadans obtenia una intenció de vot de l'1,7% i Solidaritat, un 0,7%.

LES XIFRES

9
diputats
són els que obtindria CiU a la demarcació de Tarragona, segons l'enquesta que ahir publicava ‘El País'.
21
per cent
d'indecisos és el percentatge que va fer públic l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona