Política

JOSEP CUNÍ

MODERADOR DEL DEBAT I DEL CARA A CARA A TV3

“Tinc molt clar que no puc ser el protagonista”

“És un honor ser el moderador del primer que es fa”

“No vaig tenir la sensació que en el debat hi hagués gaire guirigall. Un debat no pot ser ordenat i fred”

Moderador de consens
Cuní ha estat el moderador dels últims cinc debats. Per al periodista, això és una satisfacció tant en l'àmbit professional com en l'humà. “S'agraeix, que els candidats entenguin que el moderador pugui ser jo i no hi hagi mai cap tipus de recel ni d'esmena per part de ningú”.

A la matinada s'acabava el debat i a les vuit del matí donava el bon dia a Catalunya.

Com la porta, la falta de son?

Mai no la porto bé, però les circumstàncies són extraordinàries; és qüestió d'anar buscant forats per fer una becaina.

Professionalment val la pena.

Són d'aquelles circumstàncies que no tenen preu. No tan sols estàs molt content que t'ho demanin, sinó que després estàs molt orgullós perquè quan s'acaba sorgeix un cara a cara plantejat per ara mateix. I a més, tots dos candidats estan d'acord que el moderador sigui jo.

Quina valoració fa del debat?

Em costa molt fer aquestes valoracions, perquè com que estic immers en la voràgine del moment, no tinc perspectiva. Sí que tinc, sobre la marxa, una tensió per anar creant debats cara a cara permanents i variats. Aquesta és la tensió que jo visc, que és bastant esgotadora he d'admetre, però és el que em fa pensar que és la manera de fer el debat televisiu. Sempre recordo que és un debat de la televisió per la televisió. I que la televisió és el mitjà i en tant que mitjà marca el llenguatge. I el llenguatge està basat en el ritme. Sempre és millor tres torns de 30 segons, perquè si no queden llargs monòlegs, i crec que de mica en mica això es va aplicant.

En un debat; que el periodista no sigui el protagonista és una bona notícia?

És absolutament bàsic. El millor moderador d'un debat és aquell que no es nota i no ha de tenir protagonisme més enllà del que és imprescindible. Evidentment, n'acabes tenint. I és un protagonisme ingrat, perquè, de tant en tant, en la fragor de la batalla, a algú se li escapa el temps i l'has d'advertir. I a diferència del que es pugui pensar pel perfil que se m'atribueix, del que pugui fer cada dia, en aquest cas vaig molt imbuït que no puc ser el protagonista.

El fet de passar de cinc a sis candidats dificulta la moderació? Hi va haver algun moment de guirigall.

Això té dos inconvenients. Hi ha una persona més –no vull dir ningú en concret– que dificulta el control. Segona qüestió: el moderador és al mig i els altres se't van allunyant. Intentar imposar-te, quan algú està provocant i els altres reaccionen tots alhora, portats per la necessitat d'intervenir, això pot donar una certa imatge de guirigall. Jo no vaig tenir la sensació que n'hi hagués hagut gaire, de guirigall. Un debat no pot ser una cosa tan ordenada i freda, perquè no seria gens atractiu ni televisiu. Hi va haver un parell de conats que en el context de dues hores i mitja no sols es van fer inevitables sinó que van ajudar a projectar una imatge de vivor.

Què és el que es va perdre l'espectador durant el tall publicitari?
A la mitja part, els candidats van sortir pràcticament tots de plató i és quan es van trobar amb els seus assessors. Alguns d'ells es queixaven que en el plató feia molt fred. He d'admetre que el plató ahir era gèlid. Però el que més ha transcendit és el que va passar després del debat, quan Montilla i Mas van estar debatent entre ells si farien el cara a cara i quan.

Com assumeix ara el repte del debat cara a cara?

Tenir l'honor de ser el moderador del primer debat cara a cara d'unes eleccions al Parlament que es fa és una satisfacció. I el format és el mateix, però sent només dos és més àgil. Cadascun disposarà d'un minut per intervenir en cadascun dels blocs temàtics, i després tindran quinze minuts per a cada bloc per debatre. Jo hauria de tenir-hi menys paper; sent dos, increpar-se i llançar-se rèpliques és molt més àgil i directe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona