Política

El cara a cara Mas-Montilla, pendent de la Junta Electoral

El PSC, CiU i TV3 acorden que el debat s'emeti aquesta nit per la televisió catalana i ERC, el PP i Ciutadans recorren contra la decisió

L'òrgan judicial acordarà si autoritza o no l'emissió del duel

Pendent de la justícia. Així és com està el debat cara a cara entre Artur Mas i José Montilla que s'hauria d'emetre per TV3 aquesta nit, però que ERC, el PP i Ciutadans ahir hi van recórrer en contra davant la Junta Electoral Provincial. L'òrgan va remetre el cas a la central, que preveu que avui prengui una decisió. Les trencades negociacions entre el PSC i CiU es van reprendre després del debat de TV3 amb els sis candidats parlamentaris, en què Montilla va avenir-se a fer un únic cara a cara en català –en volia un altre en castellà– i Mas ho va acceptar. L'acord es va acabar de tancar ahir al matí en una reunió en què hi van participar David Madí, Jordi Cuminal i Francesc Homs, per part de la federació, i Jaume Collboni i Antoni Gutiérrez-Rubí, per la dels socialistes, a la qual es va afegir la directora de TV3, Mònica Terribas. Tots ells van pactar que es faci en directe a dos quarts d'onze de la nit. S'estructuraria igual que el de diumenge, en quatre blocs –crisi i política econòmica, relacions Catalunya-Espanya, polítiques socials i possibles pactes–, el moderaria el periodista Josep Cuní i duraria uns 75 minuts.

Sí de la CCMA

El consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) es va reunir d'urgència i va aprovar l'acord per 9 vots a favor –els representants de CiU i el PSC–, dos en contra –el d'ICV i el PP– i l'abstenció del seu president, Enric Marín, proposat per ERC. No hi va haver debat. L'òrgan rector de la CCMA es va remetre als criteris per a la cobertura de la campanya de TV3 i Catalunya Ràdio –ratificats el 29 de setembre– que incloïen un duel entre Montilla i Mas, inicialment previst per al diumenge 14 de novembre, segons fonts de la CCMA. La Junta Electoral Central fixa en una resolució del 1999 que els mitjans que vulguin fer debats amb els candidats ho han de notificar amb cinc dies d'antelació a l'emissió.

El pacte entre el PSC i CiU va indignar la resta de partits, exclosos, que veuen com es bipolaritza la recta final de la campanya fins al 28-N. El PP, ERC i Ciutadans es van afanyar a presentar un recurs davant la Junta Electoral Provincial de Barcelona per impedir-ne l'emissió. La impugnació dels populars i dels republicans demana directament que no s'autoritzi, mentre que la de C's hi afegeix que siguin compensats els que queden fora amb més temps als mitjans públics.

La Junta Electoral Provincial va traslladar els recursos a la Central, a Madrid, que els resoldrà avui, en una reunió previsiblement a la tarda. CiU ja ha mostrat la disposició a impugnar la possible no autorització del debat. Les forces excloses van rebre el suport del consell assessor de la corporació. En una nota es va mostrar contrari al cara a cara perquè “margina” el altres grups. Creu que “no és acceptable” perquè fa que els ciutadans “oblidin” que són “unes eleccions d'un sistema parlamentari, i no presidencial”. Des del consell assessor de la CCMA, se subratlla que el paper “decisiu” de les forces minoritàries per a l'elecció del president i del govern. També rebutja el debat el Sindicat de Periodistes de Catalunya, si fa o no fa amb els mateixos arguments. En una duríssima nota titulada Cara a cara o cara dura, el va considerar “una burla a tot el sistema informatiu de les eleccions i una vulneració clara als principis democràtics”.

Hi ha jurisprudència

Els dos protagonistes, en canvi, són favorables al duel. El candidat del PSC es va mostrar convençut que el debat a dos s'acabarà emetent. “Sobre aquest tema hi ha jurisprudència”, va assegurar referint-se als debats que s'han celebrat en les eleccions espanyoles entre els caps de llista del PP i el PSOE. El presidenciable de CiU va recordar que ell ja havia proposat a Montilla, per escrit, fer un debat cara a cara fa un mes.

Sobre aquest tema ja hi ha jurisprudència i precedents. Estic convençut que es podrà fer
José Montilla
candidat del psc
Jo ja vaig proposar ja fa un mes, i per escrit, fer un debat cara a cara amb José Montilla
Artur Mas
candidat de ciu
El bipartidisme no es correspon amb la realitat de Catalunya. Un cara a cara margina la resta
consell assessor de la ccma


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona