Política

DOLORS LÓPEZ

CAP DE LLISTA DEL PP A LLEIDA

“Els pagesos han de poder regar”

“Cal un replantejament, les ZEPA podria declarar-se en secans de la província d'Osca”

“L'aeroport és l'únic que s'ha fet. Falten autovies i túnels pendents des de fa anys. Les principals obres a Lleida es van fer en temps del PP”

És el primer cop que Dolors López (Lleida, 1958) es presenta com a diputada. Llicenciada, en dret, va ser regidora del PP a la Paeria entre els anys 1995 i 2007, i ara fa el pas cap a la política nacional amb una llista renovada. Les enquestes auguren que el PP no només manté el diputat que va aconseguir per Lleida el 2006, sinó que n'hi ha que els asseguren el segon.

N'està satisfeta, de la marxa de la campanya?

Sí, va bé, estem trobant a Lleida molta gent que confia amb el PP, que ens vols donar un paper determinant i que veuen que som una garantia per sortir de la crisi i crear llocs de treball.

Algunes enquestes del cap de setmana els donen un segon diputat.

La tendència és que anem bé, sí. Si es confirma el segon diputat el dia de les eleccions, serà un bon resultat.

El PP està dient aquests dies que cal replantejar el Segarra-Garrigues i les ZEPA. Vol dir que s'hi és a temps, de fer-ho, amb una UE que s'ha manifestat de manera tan clara?

Sí, jo crec que sí, encara s'hi és a temps sempre i quan hi hagi una veritable voluntat política. Més de la meitat de la superfície ara té restringit el reg, això és molt, cal un replantejament total del criteri com s'han aplicat les zones ZEPA. Des del Parlament, aquesta serà una qüestió prioritària. Els nostres agricultors han de poder regar.

De quina manera es pot fer ara aquest replantejament?

Si es contempla Catalunya aïllada de la resta d'Espanya, llavors és clar que cal posar ZEPA allà. Però si la contemplem dintre d'Espanya, hi ha espais ben a prop, a la província d'Osca, per exemple, que són suficient per complir amb els requisits ambientals que proposi la Unió Europa.

És a dir, les zones excloses del regadiu podrien ser a Osca i als Monegros, on ara tampoc no tenen regadiu.

Clar. Els criteris de la Unió Europea perquè hi hagi zones protegides no diuen exactament on s'han de situar, si contemplem el Segarra-Garrigues des d'un punt de vista ample, podem trobar aquestes altres zones com a reserves ambientals. que compleixen amb els criteris de la UE. Si contemplem Catalunya de manera aïllada, llavors és clar que sortim perjudicats.

Només faltava això en les relacions amb els aragonesos: que assumeixin ara les ZEPA dels nostres regadius.

Allà no hi ha cap problema. No els perjudiquem, en absolut. En canvi, posar les ZEPA sí que perjudica als agricultors que sí que podrien regar. Allà no hi ha conflicte.

Lleida ja té aeroport. Com valoreu la dotació d'infraestructures de l'actual legislatura?

L'única que s'ha fet és l'aeroport. Que tot just comença. És l'únic que s'ha fet. En canvi, no s'ha fet l'autovia Lleida-Balaguer, no s'ha fet el túnel de la Bonaigua que ja estava contemplat des de l'any 1985, ni s'ha començat a fer l'autovia Tàrrega-Balaguer-Alfarràs, ni la Variant Sud. Les infraestructures més importants que s'han fet a Lleida s'han fet quan governava el Partit Popular: el TAV, el túnel de Vielha, l'autovia Cervera-Igualada, i es va posar en marxa la construcció del Segarra-Garrigues.

Ara venen temps pressupostàriament difícils.

Sí, però es pot reduir despesa pública. Creiem que es pot reduir 1.900 milions d'euros de despesa, reduir conselleries, empreses públiques i despeses innecessàries. En matèria econòmica, també es poden reduir els impostos i donar suport a les petites i mitjanes empreses, que són les que generen ocupació.

En el míting central vau parlar de l'imam de la mesquita de Lleida. La immigració és el nucli de la vostra campanya?

La immigració és un fet positiu. Però aquesta immigració ha de ser legal i ordenada. I els immigrants han de tenir uns drets i unes obligacions, i integrar-se en la nostra societat. I aquí és on entra l'imam de la mesquita. Hi ha persones que no s'integren, i com aquest cas, que ni tan sols va voler ser entrevistat per una periodista pel fet de ser dona. O que predica que les dones han d'anar en burca. Aquestes no són les normes de la nostra societat, i és inacceptable que una persona pugui defensar alguna cosa que atempti contra la dignitat de la dona.

Què fareu amb la vegueria del Pirineu i amb la candidatura dels Jocs Olímpics?

Per a Lleida, tenir al Pirineu una seu d'esports d'hivern, pot ser una oportunitat bona, si s'arriba a tirar endavant. Quant a les vegueries, s'han aprovat ara a corre-cuita i sense consens del territori, la qual cosa ja és rebutjable d'entrada. S'ha fet, a més, en un moment en què la prioritat dels ciutadans és la crisi. I nosaltres no estem d'acord en incloure més nivells d'administracions, ja en tenim cinc, la de l'Estat, la Generalitat, la Diputació, els consells comarcals i els ajuntaments. No creiem que precisament en uns moments de crisi s'hagi de fer ara una nova administració que generarà més despesa. A més, la Lleida actual quedarà dividida en tres territoris, i no estem d'acord perquè això ens farà perdre pes territorial i pes polític.

Convergència parla en aquesta campanya de concert econòmic. Us hi veieu, pactant amb CiU l'endemà de les eleccions?

D'entrada, som partidaris de l'actual estat de les autonomies. És una bona distribució de l'Estat. Catalunya dintre d'Espanya pot sortir més beneficiada que una Catalunya separada d'Espanya. En aquest sentit, ERC però també Convergència, que també parla d'independència, estan creant frustració i debats estèrils, perquè són debats que no interessen a ningú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona