Política

Puigcercós reitera per carta a Mas l'oferta d'un pacte de país cap a l'estat propi

Recorda a CiU que aquest full de ruta recull l'“esperit del 10-J”

Descarta tornar a atacar la federació pel cas Palau, que deixa en mans dels jutges

Per escrit. Per no ser acusats de fer propostes des de la rauxa d'un debat per distreure l'adversari, el candidat d'Esquerra, Joan Puigcercós, va enviar ahir una carta al líder de CiU amb l'oferta que Artur Mas ja va rebutjar diumenge a la nit en el debat de TV3: pactar un full de ruta comú “cap a la llibertat nacional” que inclogui el concert econòmic (que ERC reclama des dels anys noranta) i, en el cas de topar amb un no de les institucions espanyoles, consultar els catalans sobre l'estat propi. “Primer anem junts a Madrid a aconseguir el concert econòmic, i si Madrid ens tanca les portes, hem de convocar un referèndum sobre la independència”, demana Puigcercós a Mas en la missiva.

Per si algú ho interpretava com una rebaixa de les condicions posades pel partit a l'hora d'arribar a pactes postelectorals, el presidenciable va voler aclarir que es tracta d'un acord “de país, no de govern ni d'investidura”.

Per Esquerra, aquest camí s'adiu amb “l'esperit del 10 de juliol”, quan més d'un milió de persones es van manifestar per reclamar el dret a decidir. D'altra banda, va relativitzar el resultat de l'hipotètic referèndum, tenint en compte que el Quebec va obtenir un major autogovern després de perdre dues consultes.

El candidat va criticar CiU pel fet, segons ell, de tenir interessos ocults a Madrid, per defensar compensacions per a les concessionàries d'autopistes de la capital espanyola en lloc de treballar per rescatar els peatges del Principat. També perquè considera que CiU veu el govern com un “objectiu” i Catalunya com un “instrument” per aconseguir-lo. Però no va atacar la federació pel cas Millet: “No parlem del tema del Palau, que ja el coneixem tots prou; això ho decidirà el jutge”, va afirmar.

Contràriament al que és habitual, va fer dues referències als partits extraparlamentaris independentistes. Primer, per retreure a Reagrupament que “no cal fer una escissió per descobrir” que si hi ha 68 diputats independentistes al Parlament es declararia la independència unilateralment. I segon, per criticar que es creguin que Catalunya podria assolir l'estat propi al gener. Malgrat tot, considera que el tripartit ha creat estructures d'estat: “Som un país que podríem ser independents ara mateix”.

Si anem a Madrid i no ens donen el concert econòmic, què farem? Una manifestació? Això ja ho hem fet
[A Mas] La teva proposta de concert no és un full de ruta complet: no has explicat què faràs quan Madrid digui no
Vam fer una proposta de país, no de govern ni d'investidura; un acord per oferir un full de ruta compartit


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona