Política

Sense cara a cara

La Junta Electoral tomba la proposta d'última hora de Montilla de celebrar un debat televisat amb Mas

La iniciativa no va tenir en compte el fet que calien cinc dies de marge

L'errada provoca una jornada rocambolesca

La proposta que va fer José Montilla de celebrar in extremis un debat cara a cara televisat amb Artur Mas va fracassar ahir al vespre, i d'aquesta manera es va tancar la jornada més rocambolesca que ha viscut mai una campanya d'eleccions catalanes. Una hora abans de l'inici previst del programa a TV3, la Junta Electoral Central tombava la iniciativa del president per unanimitat, de la mateixa manera que ja havia fet al migdia la Junta Electoral de Barcelona.

La idea de l'equip de campanya del PSC, que Montilla va anunciar en el minut final del debat de dilluns a TV3 i que Artur Mas va acceptar sense remugar, amagava un error. No va tenir en compte que per celebrar un cara a cara d'aquestes característiques cal comunicar-ho a la Junta Electoral almenys amb cinc dies d'antelació. I això és precisament el que va argumentar l'òrgan competent en la seva resolució per prohibir-lo. No era possible, doncs, ni celebrar el cara a cara a TV3 ni en cap televisió privada com també es plantejava com a possible alternativa.

Quatre dies

La celebració o no del debat va fer malgastar ahir la jornada de campanya electoral, quan ja només faltaven quatre dies per al dia de reflexió. Cada dia hi ha menys peix per vendre, això es comença a notar, i perdre dies es paga molt car en el cas dels partits que tenen l'electorat més desmobilitzat. Per això és significatiu des d'un punt de vista polític que Montilla, que ahir va acabar sense fer cap míting de campanya, no hagi pogut utilitzar el que sobre el paper era un gran cartutx electoral. El cara a cara amb Mas era la darrera opció del líder del PSC per intentar moure vots de manera significativa abans de divendres. No n'hi haurà cap més, llevat que no aparegui un fet improvís de proporcions descomunals.

Només de transcendir que el debat cara a cara no se celebraria, va créixer la pugna entre CiU i el PSC sobre les causes que havien fet que finalment no es pogués fer. Els nacionalistes van lamentar en un comunicat que Montilla “s'aixequés de la taula de negociació” arran d'unes declaracions que fa setmanes va fer Felip Puig, i que no tornés a reprendre la qüestió fins dilluns passat. El PSC va assegurar, en canvi, que Artur Mas “no ha volgut debats durant tota la campanya”, perquè es negava a fer-ne un en català i un en castellà com reclamaven els socialistes.

Alguns dirigents del PSC insistien encara ahir al vespre a intentar fer el debat fos com fos, com ara la consellera Marina Geli. De manera infructuosa, la titular de Sanitat va arribar a suggerir que es fes el cara a cara des d'Andorra, que no està sotmesa a la legislació electoral espanyola. El fet que la Junta Electoral de Barcelona, que es va reunir al migdia, traslladés la qüestió a la Junta Electoral Central va tenir tots els partits pendents de si se celebrava o no el debat televisat. TV3 va arribar a muntar fins i tot l'escenari del cara a cara, per si al final quedava autoritzat, amb dos faristols i un tercer per al moderador, Josep Cuní. La televisió catalana es va prevenir per si al final hi havia contraordre i s'autoritzava l'emissió del debat.

La notícia de la prohibició definitiva del debat, havent-se desestimat els recursos presentats pel PSC i CiU, no va saltar fins a les 21.40 del vespre, quan en teoria Artur Mas i José Montilla ja haurien d'haver estat als estudis de TVC maquillant-se per sortir al plató, tal com es fa habitualment. L'inici del programa frustrat estava programat per a les 22.30 de la nit.

Ahir al vespre dirigents de la majoria de partits expressaven un punt de frustració, fins i tot a través de les xarxes socials, perquè aquesta haurà estat finalment una campanya electoral de només catorze dies. Se'n va perdre un de sencer ahir amb la discussió sobre si celebrar o no el cara a cara.

Tot plegat ha succeït quan segons els sondejos les eleccions de diumenge vinent se celebraran en un clima de desafecció política superior al de fa quatre anys. Caldrà veure com es traduirà el decisiu 28-N en la participació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE com a “socis sobirans”

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona
judicial

El Suprem confirma la condemna a un mosso que va agredir al periodista Jesús Rodríguez

barcelona