Política

Argument, atac i defensa del govern i l'oposició

Els candidats per Tarragona van tenir ahir l'última oportunitat de posar en comú les polítiques de govern en infraestructures, economia i ocupació que presenten pel territori

El candidat d'ERC, Sergi de los Ríos, va desmuntar l'incipient cara a cara amb què els candidats del PSC, Xavier Sabaté, i de CiU, Josep Poblet, van obrir l'últim debat entre els caps de llista de la demarcació de Tarragona, de les formacions amb representació parlamentària. El programa Esfera pública, de Catalunya Ràdio, va emetre ahir la darrera posada en comú de les propostes polítiques en infraestructures, port i aeroport, economia i ocupació i, finalment, sobre el magatzem temporal controlat (MTC) de residus nuclears. De los Ríos va demanar anar per feina, a la discussió dels “blocs temàtics” perquè amb la intervenció de CiU i el PSC “ens adonem que ahir –per dimarts– sense el cara a cara, Catalunya no es va perdre res”.

Superat el frec a frec entre Sabaté i Poblet, la resta dels candidats van entrar en debat: Rafael Luna (PP), Hortènsia Grau (ICV) i Vicente Castillo (Ciutadans). En la discussió es van establir dos blocs diferenciats: els partits que defensen l'acció de govern i els que han ocupat els escons de l'oposició en la legislatura que s'esgota. Un clar atac i defensa, amb exposicions detallades des dels dos blocs. La intervenció del candidat de Ciutadans (sense representació a la demarcació de Tarragona) va ser mínima i es va centrar a defensar l'energia nuclear i a demanar més control de la despesa en les campanyes.

En matèria d'infraestructures, Poblet va lamentar l'alentiment en l'entrada en funcionament del corredor del Mediterrani i va enumerar les carreteres amb execucions parcials (T-11, fins a Reus, C-14 fins a Alcover, l'A-27, aturada) i va recordar que l'A-68 tindrà la sortida a Castelló. Sabaté es va mostrar sorprès i li va demanar compte pels 23 anys de govern de Jordi Pujol. El candidat socialista va posar damunt la taula el projecte de tren lleuger i les obres viàries pendents de molts anys. De los Ríos va diferenciar clarament entre les intervencions competència de l'Estat i les de la Generalitat i Hortènsia Grau va sentir-se satisfeta pel discurs comú pel que fa a potenciar el sistema ferroviari de rodalies, una defensa en què els ecosocialistes s'han trobat sols en l'època de les grans infraestructures de l'alta velocitat.

Rafael Luna va reivindicar part de la programació del darrer govern d'Aznar i va retreure a Sabaté la manca de pressió des del territori cap a Madrid, amb governs del mateix color.

Josep Poblet i Rafael Luna van incidir a fer una lectura pessimista del mandat. “Veig que CiU i el PP coincideixen en l'anàlisi catastròfica”, va observar Sabaté, i els va demanar que fessin l'exercici d'“infondre confiança als ciutadans”.

LA FRASE

El molesta que li pregunti (a Josep Poblet) pel seu programa territorial i si és que vol acumular un tercer càrrec
Xavier Sabaté (PSC)

LA FRASE

Fa comentaris per maldar-me sistemàticament, té un problema de to i de contingut (a Xavier Sabaté)
Josep Poblet (CiU)
El port és potent, al servei del motor econòmic del territori, llàstima que en la gestió fem un procés a la inversa
El programa territorial de CiU s'ha fet amb participació i això li sap greu, senyor Sabaté
Josep Poblet
candidat de ciu
El model a Terres de l'Ebre no és el transvasament i la nuclear sinó el que ha portat aquest govern, universitat i turisme
Jo vull creuers, no contenidors, ens agradaria que el port tingués aquest atractiu turístic
Rafael Luna
candidat del pp
Hi ha un acord encobert entre el PSOE i CiU per situar l'MTC a Ascó, després de les eleccions, n'estic convençut
La gestió del port ha de ser pública i descentralitzada, més autònoma i sostenible
Hortènsia Grau
candidata d'icv
Hem multiplicat per tres la inversió en habitatge, educació... i sense aquest govern la crisi a les famílies hauria estat pitjor
CiU no ha aclarit si pensa tornar a pactar amb el PP, com en el darrer govern de Pujol
Xavier Sabaté
candidat del psc
Aquest territori és el més ben preparat de Catalunya (per superar la crisi), s'hauria de dir que tenim set centres d'investigació
El senyor Poblet fa un balanç catastròfic i la gent ens demana que siguem ponderats
Sergi de los Ríos
candidat d'ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE com a “socis sobirans”

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona
judicial

El Suprem confirma la condemna a un mosso que va agredir al periodista Jesús Rodríguez

barcelona