Política

Catalans, a les urnes

Cinc milions d'electors estan convocats avui a les eleccions que decidiran el pròxim govern català, 40.000 més que fa quatre anys

La clau serà la participació, que mai no és homogènia

Va arribar al 56 per cent

La Generalitat preveu dades oficials a partir
de les 10 de la nit

Cinc milions de catalans estan convocats avui a les urnes que decidiran el govern que tindrà el país els pròxims 4 anys. En total poden participar en el comicis catalans 5.320.637 persones, 40.000 més que l'any 2006. Una dada significativa és que 232.000 joves podran votar avui per primera vegada en unes eleccions al Parlament, perquè en les anteriors no havien complert encara els 18 anys.

De forma molt evident la clau dels comicis serà la participació, que mai no és homogènia en tots els segments electorals, i per tant decideix el resultat final. Fa quatre anys, l'afluència a les urnes es va situar en un discret 56%, a causa de la desmobilització d'un segment de CiU, del PSC i d'ERC. Ha plogut molt des d'aleshores i ha canviat la situació política, però les enquestes no es posen d'acord sobre el que pot succeir en aquesta ocasió respecte a la participació. N'hi ha que pronostiquen que l'abstenció seguirà creixent, i altres, com el sondeig del CIS, apunten en canvi que pot repuntar l'afluència a les urnes.

Com que CiU ha aparegut en la campanya sensiblement més mobilitzada, una participació similar o lleugerament inferior a la de fa quatre anys (53-54%) indicaria que els nacionalistes poden aconseguir una majoria àmplia. Si la participació creix molt més, i se situa notablement per sobre del 56 per cent de fa quatre anys, aleshores ja es pot interpretar que l'electorat tradicional socialista també s'activa.

Podran seguir aquests indicis durant tota la jornada d'avui quan la Generalitat vagi informant de l'evolució del percentatge de votants, en comparació amb els registrats el 2006.

Del total d'electors, 4 milions corresponen a la demarcació de Barcelona, que fa quatre anys va registrar una participació del 55,9%. A les comarques de Girona, que fa quatre anys van arribar al 57,1%, estan convocats 496.000 votants. Lleida va ser la demarcació menys abstencionista fa quatre anys, amb un 59% de participació, i compta amb 312.000 electors. I finalment a Tarragona, que va baixar a un 54,1 per cent, té 550.00 votants potencials.

En total, avui hi haurà instal·lades 8.032 meses electorals, distribuïdes en 2.721 col·legis. Un global de 24.096 ciutadans han estat citats per formar part de les meses, a banda de 48.192 suplents. Els col·legis estaran oberts des de les 9 del matí a les 8 del vespre. Aquesta hora es coneixerà l'enquesta a peu d'urna efectuada per TV3, que farà un primer apunt de resultats. Després alguns partits fan un recompte de les 100 primeres paperetes en algunes meses que tenen electorat molt representatiu del conjunt de la demarcació, que acostumen a clavar el repartiment d'escons.

La previsió de la conselleria de Governació és tenir els resultats oficials entre les 10 i les 11 de la nit, depenent de l'arribada de dades de les diferents meses. Les xifres es podran consultar en directe a la web institucional Parlament2010.resultats.cat, on s'aniran actualitzant a mesura que evolucioni l'escrutini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona