Política

Montilla renuncia al lideratge del PSC després de la davallada

Amb el pitjor resultat de la història, el candidat anuncia que no optarà de nou a ser primer secretari en el congrés del partit, que es dóna per fet que s'avançarà

S'obre a col·laborar amb el govern de CiU per superar l'actual crisi

La “reacció” que el PSC buscava en la campanya electoral no només no es va produir sinó que el partit va obtenir ahir els pitjors resultats de la seva història en unes eleccions catalanes. El malson dels socialistes es va complir i en la jornada del 28-N van perdre nou diputats i es va quedar en 28, cinc per darrera dels 33 del 1980 amb Joan Reventós de cap de cartell.

Amb la davallada més important de la formació a la mà, José Montilla va presentar ahir la seva dimissió simbòlica. El candidat del PSC, que ja havia anunciat en campanya que era la segona i última vegada que concorria com a cap de llista, va sumar un nou anunci: tampoc optarà de nou a ser primer secretari dels socialistes –càrrec que ostenta des del 2000– en el congrés del partit. El màxim òrgan del PSC es reuneix després dels cicles electorals, i el darrer es va celebrar el juliol del 2008. Es dóna per fet que, donades les circumstàncies, aquest cop s'avançarà, però en cap cas abans dels comicis municipals previstos per a la primavera del 2011.

“S'ha de reflexionar sobre els resultats i obrir un procés de canvis interns i del nostre projecte polític, lluny de nostàlgies”, reconeixia un emocionat Montilla que compareixia cap a les deu de la nit, flanquejat per Celestino Corbacho, i acompanyat dels primers membres de la seva candidatura.

Cares llargues i algun plor a la seu del PSC, després d'una tarda gèlida, en què el portaveu Miquel Iceta va patir com un espontani –va ser detingut– li tirava un ou al cap.

“Hem de construir una alternativa al nou govern en coherència amb la campanya”, defensava Montilla, que va expressar, però, la seva voluntat de tutelar la transició cap al nou PSC “amb màxima obertura de mires”. Montilla es va conjurar per transformar el partit “en propostes, en formes organitzatives, en lideratge i en la seva connexió amb la societat”. “Vull ser l'impulsor i garant d'aquest procés”, va proclamar el cap de llista.

No s'aclareix quin serà el destí del 128è president de la Generalitat. En l'aire queda si es mantindrà al Parlament, cosa improbable atès que el PSC es veurà ara obligat a foguejar el seu futur candidat perquè tingui visibilitat com a cap de l'oposició. També hi ha la incògnita de si el procés del qual parla Montilla afecta la resta de la cúpula del partit sorgida del congrés de Sitges de l'any 1994.

Estesa de mà a Mas

El forjador del tripartit veu com la coalició li ha passat una factura alta, com a ERC, i en menor mesura a ICV. Ni l'anunci de no reeditar la coalició ni la campanya han aconseguit aixecar l'expectativa del candidat Montilla, que ahir va agrair als ciutadans el suport que li han donat al llarg d'aquests quatre anys.

El cap de llista del PSC, que va admetre “l'àmplia victòria” de CiU, va alertar a Artur Mas que pilotar el govern en l'actual situació de crisi no serà fàcil. I, com havia fet en campanya, li va estendre la mà a col·laborar per sortir-ne.

En el congrés no tornaré a ser el candidat a la primera secretaria general, calen canvis interns
Amb màxima obertura de mires, vull ser l'impulsor i garant del procés de canvi
José Montilla
candidat del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.