Política

eleccions al parlament 2010

El triomf de CiU a Lleida amenaça l'hegemonia del PSC a la Paeria

A sis mesos de les municipals, el PSC obté a la ciutat de Lleida el pitjor resultat de la seva història en unes eleccions

CiU, en canvi, registra el seu segon millor resultat

El PP es queda a un pas de superar el PSC i ser segona força a Lleida

Els lleidatans, com fan també els ciutadans d'altres ciutats catalanes, voten diferent a les eleccions al Parlament i a les municipals, que tenen una dinàmica pròpia. Però el triomf d'ahir de CiU a la ciutat de Lleida i, sobretot, la distància a que ha quedat del PSC, que de poc ha anat que el PP li passi pel davant, obre ara noves perspectives per a la cursa de les municipals del maig del 2011, que tot just avui es pot donar per iniciada.

CiU, amb 21.670 vots i el 41,08%, ha estat la primera força a la ciutat. Mai havia aconseguit CiU tants vots a Lleida, excepte en una ocasió: les eleccions al Parlament del 1995.

El pitjor resultat del PSC

En canvi, el PSC va passar del 26% dels vots del 2006 a tenir-ne ara només el 16,80%. Ha baixat, en xifres absolutes, dels 13.082 vots de fa quatre anys a tenir-ne només 8.915 vots. És el seu pitjor resultat en unes eleccions. Mai fins ara havia quedat per sota dels 10.000 vots, ni tan sols en les europees, on la participació és més baixa. En canvi, el 1999 el PSC havia arribat a a mobilitzar 20.835 votants per a les eleccions al Parlament.

La cursa comença

El 2006, a la ciutat de Lleida CiU va quedar per tres mil vots per sobre del PSC a les eleccions al Parlament. Però mig any després, a les municipals del 2007, el PSC obtenia contra pronòstic la majoria absoluta a l'Ajuntament. Del resultat d'ahir, doncs, no es poden fer translacions automàtiques. I més encara quan les dinàmiques locals dels partits són molt diferents de les nacionals. CiU encara no té candidat a Lleida (Isidre Gavín va dir fa dos anys que no repetiria i el partit encara no ha trobat un substitut) i el PSC compta amb un Àngel Ros que va decidir no encapçalar la llista del Parlament per dedicar-se, precisament, a la feina d'alcalde i a optar a la reelecció amb condicions. Però mai els dos partits havien tingut una distància tan gran en vots absoluts: 12.755 més a favor de CiU. La cursa, doncs, comença molt oberta.

El PP a un pas de la plata

El PSC ha baixat tant a la ciutat en aquestes eleccions que ha estat a punt de perdre la segona posició. El PP s'ha quedat a només cinc cents vots de superar-lo i convertir-se, així, en la segona força a la ciutat en aquestes eleccions. El PP havia obtingut el 13,5% dels vots el 2006 i ara frega el 16%.

ERC ha perdut el 50% dels seus votants a la ciutat. Perd 3.300 sufragis, que no han estat recollits per Solidaritat ni per Rcat, que en conjunt han obtingut 1.801 vots a la ciutat.

ICV també ha rebut un càstig important a la ciutat de Lleida, perd 1.300 vots i passa del 8% a 5,17% dels vots. Ciutadans augment en 329 els vots a la ciutat i es manté com a sisena força de la ciutat, però amb un percentatge (2,64%) que la situarien lluny d'entrar a la Peria si les eleccions fossin municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona
judicial

El Suprem confirma la condemna a un mosso que va agredir al periodista Jesús Rodríguez

barcelona
Estats Units

Biden dona positiu en Covid-19 i atura temporalment la campanya

Barcelona

Vilafant es dota d’un reglament de participació

VILAFANT

Retrets d’ERC i Junts a Sánchez per oferir regeneració tard i malament

madrid
Jordi Cordon Pulido
Portaveu de Compromís amb Torroella i l’Estartit (CambTE), a l’oposició

“No veiem clar el projecte de la Fundació Cousteau”

Torroella de Montgrí
ERC denuncia Tolo Moya

ERC denuncia Tolo Moya

estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona