Política

El govern espanyol demana al PSC que faci “esforços” i col·labori amb Mas en els grans temes de país

El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, reitera que en cap cas estan disposats a parlar del concert econòmic

Creu que els socialistes catalans han d'encetar un període de reflexió per poder “combinar” les

El PSOE i el govern espanyol volen ampliar l'estabilitat parlamentària al Congrés dels Diputats gràcies al suport de CiU, però no estan disposats en cap cas a abordar el concert econòmic que proposa Artur Mas. Així ho ha apuntat el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, en una entrevista a Radio Euskadi on també ha demanat al PSC que faci “grans esforços de col·laboració davant la crisi” amb CiU en els grans temes de país.

Segons Jáuregui, el “procés de reflexió” que el PSC haurà de fer després de les municipals del maig del 2011 ha de donar com a resultat un fórmula que combini les dues ànimes del partit. El PSOE creu que els resultats a Catalunya no es poden extrapolar a l'Estat.

Els socialistes espanyols entenen que els resultats obtinguts pel PSC són conseqüència de “l'esgotament” del projecte del tripartit que ha deixat en mans de CiU “el vot útil a favor del canvi”, i també de la crisi i del desgast generat per les retallades. Segons Jáuregui, els avenços en polítiques socials a Catalunya també han quedat “escombrats” per la visió d'un govern ”relativament incòmode des del punt de vista de la projecció externa, entesa interna, i gran quantitat de conflictes”.

Un cop celebrades les eleccions, els PSOE i el govern espanyol consideren que el PSC ha de fer oposició a Catalunya, però “potser s'ha de plantejar fer grans esforços d'entesa” davant la crisi per tirar endavant el país.

Pel que fa al futur del PSC, Jáuregui ha assenyalat que el procés de reflexió que els socialistes catalans faran després de les eleccions municipals del maig del 2011 ha de donar com a resultat una formula que “combini” les dues ànimes del partit. En aquest sentit, també ha elogiat la “responsabilitat” de José Montilla, que no es presenta més però ho fa deixant una formació “estructurada”. “Crec que ell ha tingut una resposta molt elegant, intel·ligent i prudent”, ha dit.

També ha assegurat que els mals resultats del PSC a Catalunya no es poden extrapolar a les previsions de vot del PSOE a les eleccions generals del 2011. “Sabem que les coses estan difícils i que les enquestes no són favorables”, ha admès, però “el repte és explicar que estem duent a terme una gestió de la crisi més servera que ha tingut el país i això té unes repercussions”.

El govern espanyol també espera que les eleccions catalanes li permetin assolir amb més facilitat acords amb CiU al Congrés dels Diputats.

Ara bé, Jáuregui també ha reiterat la negativa de l'executiu espanyol a ni tan solos abordar la possibilitat de tancar un sistema de concert econòmic per a Catalunya. “El nostre govern no està en absolut obert a aquesta posició”, ha dit, perquè “acabem de fer un acord de finançament per a Catalunya en base al que es va establir a l'Estatut” que és “el millor de la seva històrica i recull l'equilibri entre solidaritat i autonomia fiscal”, i “no entrarem en aquest model, ho dic amb tota claredat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.