Política

Urkullu fa seva la victòria de Mas

El president del PNB felicita CiU i considera que ara PSOE i PP “han de donar solució als fets nacionals” català i basc

Carrega contra els pactes que no respecten el resultat de les urnes com el vigent al País Basc

El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha opinat aquest dilluns que “l'èxit” dels nacionalismes que representen el seu partit i CIU, vencedor dels comicis catalans, hauria de fer reflexionar a PSOE i PP sobre la necessitat de definir un altre model d'Estat que “doni solució als fets nacionals” català i basc.

En una compareixença a Bilbao per a tractar sobre els resultats de les eleccions de Catalunya i la victòria de CiU, Urkullu ha indicat que “l'Estat no pot seguir ignorant la realitat plurinacional”.

Ha considerat també que els resultats de CIU demostren que “els acords entre partits edificats amb la intenció de falsejar la majoria social, en aquest cas la catalana, i aconseguir el poder que no els han atorgat les urnes” estan condemnats al fracàs.

“No només estan condemnats al fracàs –ha dit–, sinó que suposen un fre al desenvolupament, a l'estabilitat institucional i al benestar de la societat”.

El president del PNB ha defensat aquesta posició també en el cas del País Basc, on ha reiterat que el pacte del “Partit Socialista recolzat en el PP és insòlit” i el seu únic afany ha estat “arrabassar el poder a la formació guanyadora” de les passades eleccions basques, en al·lusió al seu partit.

Després de puntualitzar que això és “legítim”, Urkullu ha posat de manifest que dia a dia es demostra que aquest pacte “és el menys desitjat per la majoria de la societat basca” i ha advertit que els partits que pretenen extrapolar aquest pacte a altres àmbits institucionals “haurien de ser conscients de quin és l'avenc que obren en la societat basca”.

Consolidació nacionalista

Per al dirigent del PNB, els resultats de les eleccions a Catalunya suposen una “consolidació” de la ideologia nacionalista, que, al seu judici, constituïx un projecte amb “passat, present i de bon tros futur”.

Urkullu, que va transmetre ahir i també avui les seves felicitacions al candidat a presidir la Generalitat Artur Mas, ha considerat que “en absolut” xocaria amb els interessos bascos la reivindicació del Concert Econòmic per a Catalunya que defensa CIU.

Ha explicat que els bascos i els navarresos tenen la llei del Concert Econòmic i del Conveni Econòmic, respectivament, “com herència dels drets històrics” que els assisteixen i vénen recollits en la Constitució.

“No em ficaré –ha afegit– en el que li correspon gestionar a altres realitats” polítiques i institucionals.

Per a Urkullu, el poble català i el basc són “dues nacions, cadascuna amb les seves peculiaritats”, que “poden tenir altra cabuda en un model d'Estat diferent”, ha insistit.

Sobre la possible repercussió dels resultats en les eleccions de Catalunya en una eventual recerca del president Zapatero de suports en CiU, el dirigent nacionalista ha recordat que l'acord del PNB amb el govern espanyol en matèria d'aprofundiment de l'autogovern basc “ha de desenvolupar-se i executar-se”.

Tampoc s'ha mostrat partidari de fer una extrapolació dels resultats dels comicis catalans a les pròximes eleccions municipals i forals.

Segons ha dit, “d'aquí” a la seva celebració queda “molt temps, uns sis mesos, i en aquest temps cadascun tindrà les seves estratègies de cara a les eleccions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El llegat de Maragall

Barcelona
Paola Lo Cascio, Andreu Mayayo i Òscar Monterde
Historiadors

“Pasqual Maragall va ser molt anticipador en l’anàlisi europea”

BARCELONA
Itàlia

El ministre italià de Cultura dimiteix després d’admetre una afer amb una influenciadora

Barcelona
Estats Units

El jutge ajorna la sentència contra Trump pel cas Stormy Daniels

Barcelona
estat francès

Barnier obre consultes per formar govern i l’esquerra crida a sortir al carrer

barcelona
guerra a europa

Els EUA descarten permetre a Kíiv usar armes de llarg abast contra Rússia

barcelona
Pròxim Orient

L’exèrcit israelià mata una activista nord-americana a Cisjordània

Barcelona

Xavier Guitart ja és el nou delegat del govern a Girona

girona
Política

Mor Francesc Malagrida, batlle històric de Sant Aniol de Finestres