Política

El PSC no mobilitza ni el cinturó

Els socialistes no obtenen més del 25% dels vots a cap de les 41 comarques catalanes

El president espanyol no aconsegueix frenar la davallada als municipis on ha protagonitzat els tres mítings electorals

Ni l'anunci de José Montilla de no repetir el tripartit fet en precampanya amb total solemnitat, ni fer públic que era la segona i última vegada que es presentava com a candidat a la Generalitat, ni tots els dirigents del PSOE que han passat per Catalunya, amb tres visites del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, han aconseguit despertar l'adormit electorat del PSC. Les eleccions no han servit, com demanava Montilla, per construir “un mur” de vots progressistes contra “el tsunami conservador” que recorre Europa.

Tot plegat, malgrat que la participació dels comicis ha estat tres punts més elevada que en el 2006. Aquí es trenca un dels tòpics amb què el PSC concorria a les eleccions: una major mobilització aniria en el seu benefici. No ha estat així. I la conclusió que treien els socialistes és que CiU i el PP han aconseguit que tots els seus votants anessin a les urnes i ells, no.

El resultat és especialment feridor si s'analitza per comarques, on la taca dels socialistes ha desaparegut. El PSC no guanya a cap de les demarcacions ni a cap de les 41 comarques. La gran pàtina –els indrets on obtenia més d'un 50% dels vots– que el 1999 s'estenia de punta a punta, de l'Alt Empordà fins al Montsià, que marcava un pic fins al Segrià, pujava per la Catalunya Central i feia una illa a la Vall d'Aran i als Pallars s'ha esvaït.

Els socialistes no obtenen més del 25% a cap comarca. I respecte dels passats comicis al Parlament, el 2006, retrocedeixen de manera important a les Terres de l'Ebre, a les comarques del nord-oest, però sobretot a l'àrea de Barcelona. Això tot i que el PSC hi ha abocat tots els seus esforços en campanya. La caravana de Montilla és probablement la que ha fet menys quilòmetres i la majoria concentrats a l'àrea metropolitana. No ha obtingut resposta.

Els socialistes han perdut el Vallès Occidental, el Barcelonès i el Baix Llobregat, bastions històrics del PSC, i les tres úniques comarques on van obtenir la victòria ara fa quatre anys. A la primera, on els socialistes i la federació nacionalista estaven frec a frec entorn dels 98.000 vots, els de Montilla en perden 20.000, mentre que els de Mas en guanyen 39.000. El patró es repeteix al Baix Llobregat i el Barcelonès. No perdona la davallada ni Cornellà de Llobregat, el municipi del qual el candidat Montilla va ser alcalde durant 19 anys abans de ser ministre i president. Als socialistes se'ls han escapat 5.000 suports malgrat que es mantenen com a guanyadors del 28-N.

Per comarques, no passen del 10% a la Cerdanya, el Solsonès i Osona. Justament la capital osonenca, Vic, va ser l'escenari on es va estrenar la número dos, Montserrat Tura, en un míting de campanya en què va fer bandera del discurs més catalanista del PSC.

Efecte nul

La presència de Rodríguez Zapatero no ha contribuït a millorar els resultats socialistes. A Viladecans, primer escenari dels seus tres mítings, continuen guanyant, però perden uns 1.700 vots. També n'han caigut uns 4.000 a Lleida i ni més ni menys que 50.000 a Barcelona, una de les baixades que més preocupa el PSC a les portes de les eleccions municipals i amb Jordi Hereu encara sense confirmar com a candidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.