Artur Mas ofereix diàleg en el debat d'investidura
Afronta una investidura que sentencia la fi del tripartit
El PSC i el PP poden facilitar l'elecció dijous
Per primer cop un presidenciable parlarà de dret a decidir
Artur Mas obrirà aquest matí el debat d'investidura que sentenciarà la fi definitiva del tripartit amb la seva elecció com a president. El líder de CiU presentarà a partir de les 11 del matí el seu projecte de govern, oferint col·laboració a l'oposició per obrir un nou futur polític a Catalunya. Un dels objectius de Mas és fixar unes altres regles de joc, molt més dialogades, no només perquè necessitarà sempre algun altre grup per arribar a la majoria absoluta sinó perquè considera que el país es troba en una situació extremadament delicada per la crisi econòmica.
“Tant o més important que les mesures del govern és recuperar un bon clima polític al país”, apuntava ahir un dirigent de CiU. Després de participar en el programa de La marató de TV3, el futur president va acabar de perfilar al vespre el seu discurs a la seu de CDC amb alguns col·laboradors. Finalment no ha inclòs en el text l'explicació detallada de l'estructura del govern. L'exposarà en una compareixença específica a la cambra catalana un cop l'hagi anunciada públicament.
Per primer cop, avui un presidenciable parlarà del dret a decidir en un discurs d'investidura. Aquesta serà una altra de les novetats de fons de la jornada, que representarà un pas endavant respecte al relat de Jordi Pujol.
Mas dóna per fet que la votació en primera volta que s'efectuarà demà, que requereix la majoria absoluta per validar el president, no prosperarà perquè cada partit necessita marcar, d'entrada, el perfil propi. Però en canvi veu lògic que l'abstenció de diversos grups permeti la investidura per majoria simple en el ple que es farà dijous. El PSC i el PP són els dos partits que no han descartat abstenir-se en la segona votació d'artur Mas com a president. ERC, ara per ara, se'n distancia i es decanta pel no, si no és que durant el debat Joan Puigcercós decideixi col·locar les relacions amb CiU en el comptador a zero.
“L'any 1999 ens vam abstenir amb Jordi Pujol però no va ser gratis”, recordava ahir Joan Ridao a aquest diari.
Felip Puig i Josep Maria Pelegrí encara ahir feien els contactes per a la investidura, per part de CiU, tal com ja van fer en les negociacions pel que fa a la mesa del Parlament.
Passar pàgina
Com que és ja del tot segur que ICV-EUiA votarà contra Mas, perquè pensa fer una oposició frontal al nou govern, dijous podria quedar enterrada també l'estratègia conjunta que durant set anys ha mantingut el tripartit contra CiU. Una imatge de girar full que el PSC busca gairebé obsessivament, tal com ja va remarcar el president en funcions, José Montilla, en l'última campanya electoral. El també socialista Miquel Iceta, però, no amaga que en la nova legislatura els agradaria que es formés una “majoria estable” al Parlament. I un gest: la primera mesura del nou govern que aprovarà el Parlament serà la supressió de l'impost de successions.