Política

JOSEP FÈLIX BALLESTEROS

ALCALDE DE TARRAGONA (PSC)

“Si perdo pels vots de la Canonja, sóc un mal alcalde”

Ballesteros creu que sols “directrius polítiques” poden endarrerir l'aprovació del nou POUM a la Generalitat

CAPITALITAT REFERMADA
Ballesteros va deixar clar que Tarragona ha reforçat el seu rol de capital gràcies a l'obertura d'El Corte Inglés, l'octubre passat, i a l'anunci de l'arribada de la multinacional Ikea, que podria obrir abans del 2015. “Les grans marques saben per on aposten”, amb referència, de manera implícita, a les pretensions des de Reus, on encara no ho donen per perdut, i que han estat superades per la millor proposta tarragonina. L'alcalde considera que si les grans marques comercials decideixen instal·lar-se aquí no és senzillament perquè els agradi més un lloc que un altre, sinó pels exhaustius estudis que duen a terme. “Fins i tot de la temperatura”, va ironitzar.
Vam perdre el temps amb la llei de vegueries, però hem guanyat capitalitat amb altres coses

Josep Fèlix Ballesteros (PSC) afronta el tram final del seu primer mandat com a alcalde de Tarragona en un context a priori més complicat que el que l'optimisme del 2007 augurava: amb un canvi de tendència política a Catalunya que dóna ales a l'oposició de CiU, tensions internes en el seu pacte de govern amb ERC i un context econòmic força pessimista per a l'hisenda municipal.

El seu govern afronta uns mesos esquitxats per la precampanya electoral. Tem que afecti l'estabilitat de la coalició amb ERC?

No em preocupa gaire que hi hagi discrepàncies dins del govern. De fet, estic molt orgullós de l'estabilitat que hem demostrat aquests anys, però evidentment no deixem de ser dos partits i de tenir posicions diferents en diversos temes. Això sí, recordem que els temes de govern sempre s'han aprovat per unanimitat dins de l'executiu.

Però la polèmica recent sobre el POUM sí que indica que, de tensions, en tenen.

Això és un tema que haurien d'aclarir els membres d'ERC, que són els que el van fer públic. Ells em van demanar una reunió a última hora i crec que tot va quedar aclarit allà. Podem discrepar en algun aspecte concret, però no en l'estructura global. I això ho ha reconegut el mateix Sergi de los Ríos [segon tinent d'alcalde i cap de llista d'ERC], que ha dit públicament que no perilla ni el calendari ni l'aprovació del POUM.

Com és que no van lliurar la documentació del POUM als seus socis abans que a l'oposició?

Suposo que hi hauria un problema d'agenda o de calendari. Hem treballat de costat, i la informació sempre ha estat a disposició dels representants d'ERC.

Hi ha qui veu en aquest moviment d'ERC una tàctica electoralista.

Això qui ho ha d'explicar és qui ho diu, no pas nosaltres.

Creu que el fet que ERC no fos protagonista de l'anunci de l'arribada d'Ikea, quan ells controlen l'àrea de Comerç, pot estar darrere d'aquesta topada?

De los Ríos ja havia dit amb anterioritat i públicament que era probable l'arribada d'Ikea. Jo he passat tot aquest temps sense dir res, però el que va passar és que algú em va començar a fer preguntes, i què havia de fer? Mentir? La diferència en aquest cas no ha estat que ho digués l'alcalde, sinó que la mateixa Ikea ho va confirmar.

Una notícia que, per cert, ha provocat una altra picabaralla amb Reus.

Sí, però la polèmica es produeix tan sols allà. Ja he dit que no respondré, no vull que es repeteixi una situació com la de l'any passat.

I no tem que aquestes guerres gairebé “de campanar” acabin espantant empreses com Ikea o FNAC?

No, això no passarà. El projecte d'Ikea el tenim molt ben treballat. És cert que els que alimenten aquestes polèmiques no fan cap favor, però nosaltres seguirem treballant per aconseguir el que considerem el millor per a la ciutat. No podem perdre de vista que aquest tipus de multinacionals escullen instal·lar-se en un lloc després de molts estudis i informes minuciosos, que tenen en compte aspectes com la mobilitat, la meteorologia... Que apostin per Tarragona, i no per una altra ciutat, no passa perquè l'alcalde sigui molt simpàtic i els caigui bé. És una decisió fruit de molt de temps d'estudi.

Entenem, doncs, que aquest tipus d'estudis afavoreixen Tarragona per damunt de Reus.

Això ho podeu llegir perfectament.

Abans s'ha referit a la polèmica per la capitalitat de la vegueria d'ara fa un any. Com ho veu amb la perspectiva del temps?

Veig que va ser una polèmica innecessària i una llei més aviat absurda. Ens va fer perdre temps i esforços en discussions identitàries absurdes. En aquesta darrera campanya, cap ciutadà no m'ha plantejat que el nom de la vegueria o el de la capital sigui una preocupació. En canvi, sí que ens demanen que treballem per mirar de sortir de la crisi.

I què pensa quan veu les imatges del desembre del 2009, amb vostè al centre de la concentració per la capitalitat?

Tot plegat ens va fer perdre el temps a tots, i de què ha servit? Ara, no vaig ser jo qui va prendre la iniciativa, i em vaig veure obligat a fer-ho per defensar Tarragona. En canvi, durant aquests mesos hem guanyat capitalitat de la forma que realment es fa: fent feina i atraient projectes a la ciutat.

Ha demanat al nou president català, Artur Mas (CiU), que retiri la llei de vegueries.

Li ho demanaré en persona i espero que ho faci. Ara, també he de dir que CiU no va defensar la capitalitat de Tarragona al Parlament, cosa que nosaltres sí que vam fer...

Fins ara sempre havia hagut de dialogar amb administracions governades pel seu partit, el PSC (Estat, Generalitat). Tem que el canvi de color al govern català pugui perjudicar-lo?

Espero i desitjo que no. Al nou president de la Generalitat li oferiré la mateixa lleialtat institucional i espero treballar-hi igual que fins ara. Per exemple, tinc una excel·lent relació amb la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Tarragonès, i els presidents no són del meu partit. I amb governs del meu color polític hem tingut problemes, i no m'ha importat a l'hora d'enfrontar-m'hi.

De la Generalitat, de fet, dependrà que tinguin el nou POUM en vigor abans d'acabar el mandat.

Una de les primeres coses que volem fer just després de la presa de possessió del nou govern de la Generalitat és demanar hora amb el nou conseller de Territori per tal de tractar d'aquest tema. Amb l'anterior conseller, Joaquim Nadal, teníem el compromís que, un cop aprovat provisionalment pel ple municipal, l'aprovació definitiva estaria en un o dos mesos, com a màxim.

Aquesta part de la tramitació sol, però, allargar-se, i poden sorgir-hi dificultats a la comissió d'Urbanisme. No tem arribar al maig encara sense el POUM aprovat?

L'Ajuntament ja ha fet tots els tràmits que havia de fer, a falta d'aprovar-lo provisionalment. Si el POUM no s'aprova definitivament abans del maig, no serà pas per motius tècnics, sinó per directrius polítiques. Tinc la certesa que tota la tramitació tècnica impulsada des de l'Ajuntament s'ha fet de forma molt sòlida.

Un altre tema que fa la impressió de continuar igual que fa quatre anys és el pàrquing Jaume I.

No, les coses aquí estan clarament millor. En primer lloc, hem deixat de gastar absurdament, que és el que ens demanava l'exgerent d'Aparcaments Municipals de Tarragona (AMT). Nosaltres, en canvi, vam optar per no malbaratar ni un euro més, perquè ja hi portem gastats 24,7 milions. També hem fet una auditoria per saber com estava realment l'expedient i que ara està a disposició de la fiscalia.

Sí, però l'espai continua tancat i sense ús.

Abans d'entrar a fer cap tipus de treball a dins, hem hagut de resoldre una situació legal complexa, amb la dissolució de la UTE i les demandes entre empreses. Tot això ens ha impedit actuar, però ara ja hem rescatat administrativament la concessió. No ha estat un procés que hagi estat gens fàcil, però ara ja tenim adjudicada la redacció del projecte per convertir-lo en pàrquing convencional, i a principis del primer trimestre del 2011 crec que ja estarem en disposició d'obrir la licitació.

Aquest any, per tant, veurem més moviment a la ciutat?

Aquest tram final de mandat serà de molta obra, moltes realitzacions i moltes resolucions històriques. A banda del POUM, que és importantíssim, tindrem la inauguració del Teatre Tarragona a la primavera; l'inici de les obres del mercat Central, i també del projecte de la nova Escola Oficial d'Idiomes (EOI) a la Chartreuse, així com els treballs a l'antiga Tabacalera.

Tots aquests projectes, però, arriben en un moment molt complicat per a la hisenda municipal.

Sí, fa dos anys vam prendre la decisió difícil de congelar els impostos i les taxes municipals. Teníem un compromís que aquests no pujarien mai per damunt de l'IPC, i fins i tot han acabat creixent per sota del nivell d'augment de preus. Això provoca un diferencial important entre els ingressos que tenim i la despesa corrent, i només ens queden dues sortides: o refinançar el deute o incrementar la pressió fiscal.

Han optat per refinançar 88 milions de deute, i alliberar així 9,4 milions pels propers dos anys. Però no és això un perjudici pel futur, ja que es pagaran més interessos?

No necessàriament. Hem fet càlculs i creiem que per l'evolució que tindran els interessos en els propers anys, que tot i que primer pujaran després està previst que baixin, aquest refinançament finalment tindrà un cost zero.

El panorama econòmic deu ser encara més complicat pel decret estatal que els impedeix endeutar-se més.

És cert que ens deixa als ajuntaments un paper complicat, però en el nostre cas, el pla de mandat ja preveia que els crèdits es demanarien abans, i per aquest 2011 no n'hi havia cap de previst.

Però vostès van fer un ple d'urgència precisament per demanar crèdits quan es va publicar el decret.

Va ser un ple per si de cas, però aquesta mesura no compromet cap inversió.

Trobaran a faltar els ingressos de la indústria química que ara correspondran a la Canonja?

Hem de reconèixer que la segregació de la Canonja ha acabat arribant en un mal moment per a l'economia municipal.

I no sols perquè perdran aquests diners, sinó també uns vots històricament del PSC.

Sincerament, si la meva continuïtat a l'alcaldia el proper mandat depèn dels mil vots de la Canonja, llavors és que sóc un mal alcalde i un mal líder per al meu partit. Un bon alcalde ha de ser capaç d'haver generat confiances en altres sectors de la població i no dependre d'això. La veritat, és un tema que no em preocupa.

Parlant d'eleccions, ja té alguna idea sobre la llista que encapçalarà al maig?

Estic fent l'esforç mental de no plantejar-me res sobre les eleccions abans no arribi finals de gener. Primer, el meu partit m'haurà de proposar i aprovar com a número u, i llavors ja pensaré en les llistes. Així que per molt que de vegades sembli temptador, no hi he entrat de moment.

I si el truquessin de la direcció del seu partit per assumir-hi un càrrec?

Tinc molt clar que no deixaria per això l'alcaldia de Tarragona. I he tingut ofertes aquests anys: per ser diputat, senador, director general... Però dirigir la meva ciutat és la meva única aspiració política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.