Política

L'exconsellera hauria de reunir més de 1.500 avals per anar a les primàries

La necessitat de superar o no aquest tràmit provoca un altre enfrontament entre la cúpula del PSC i la federació local

El conflicte es dirimirà demà

Presentar candidatura a les primàries del PSC de Barcelona no serà tan fàcil per a Montserrat Tura. Té poc temps, no disposarà dels diners ni dels locals del partit i, segons el reglament, necessitaria l'aval d'un 40% de la militància socialista barcelonina. Actualment són quasi 4.000 i, per tant, caldrien més de 1.500 avals. Conscient d'això, l'exconsellera de Justícia va respondre ahir en el seu Facebook una petició d'una seguidora en favor que es presentés amb aquestes paraules: “Necessito la vostra ajuda”.

Les primàries Tura-Hereu van causar ahir una altra discrepància de criteri entre la direcció nacional del partit –menys legalista– i la federació del partit a la ciutat –que vol fer complir fil per randa el reglament d'elecció de càrrecs públics–. A la seu, a Nicaragua, els membres del partit, apareixent públicament com a oberts i favorables a la democràcia interna, creuen que aquest tràmit es pot passar per alt tenint en compte la bona predisposició de Jordi Hereu a celebrar les primàries. A última hora d'ahir, el gabinet jurídic del PSC de Barcelona va informar que aquest conflicte serà dirimit demà per la comissió electoral nacional del PSC.

L'endemà el PSC obrirà el procés de primàries. Durant dues setmanes, qualsevol militant, sigui nascut o no a Barcelona –Tura va néixer a Mollet del Vallès, d'on va ser alcaldessa entre 1987 i 2003– podrà presentar candidatura i exposar el seu projecte. Les primàries s'haurien de celebrar durant la primera quinzena de febrer. Dies després, es faria la designació oficial. Per tant, fins a final de febrer el PSC no podria llançar el seu cap de cartell a una duríssima i curta contesa electoral de menys de tres mesos contra el candidat convergent Xavier Trias, que fa gairebé set anys que està de precampanya.

Qui podrà votar?

Un cop es coneguin els candidats a les primàries, la comissió de garanties del PSC haurà de determinar al costat de la Federació Socialista de Barcelona quants, on i com podran votar els militants –4.000– i simpatitzants –8.000– al febrer. Encara, però, no està confirmat que puguin votar els simpatitzants. En principi, els estatuts del partit, aprovats en el darrer congrés del 2008, especificaven clarament que a les primàries hi podien votar, tot i que en dues urnes diferents, tots els militants i simpatitzants barcelonins. En cas de discrepància entre els resultats de les dues urnes, segons els estatuts, “serà el consell nacional del partit qui decidirà”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.