Política

Alcanar

L'exalcalde Ricard Bort anirà a judici pel cas de les multes

La fiscalia li demana nou anys d'inhabilitació per a càrrec públic per un presumpte delicte de prevaricació

Per contra, l'acusació particular fa marxa enrere i es retira de la causa

L'exalcalde socialista d'Alcanar durant el mandat passat i actualment portaveu del grup municipal del PSC, Ricard Bort, anirà a judici per haver intentat perdonar fins a deu denúncies de trànsit –algunes d'alcoholèmia– imposades per la policia local d'Alcanar a veïns del municipi i que s'estaven tramitant a BASE, els serveis de recaptació de la Diputació de Tarragona. Els fets van ocórrer el 2005 i van ser denunciats públicament pel grup municipal Acord per Alcanar (Apal), rivals polítics del PSC, que també van portar el cas a la fiscalia. Tres regidors, entre ells el seu cap de llista, Baptista Beltran, es van personar com a acusació particular després que la fiscalia de Tarragona presentés una denúncia contra Bort per un presumpte delicte de prevaricació i el jutjat número 2 d'Amposta obrís diligències prèvies. El tema ha arribat ara al jutjat penal de Tortosa, que ha fixat data per al judici oral: el 17 de febrer que ve, cinc anys després que s'iniciés la instrucció i a només tres mesos de les eleccions municipals.

Concretament, la fiscalia demana nou anys d'inhabilitació per ocupar un càrrec públic per a Bort, per un presumpte delicte de prevaricació, i quatre de presó per falsificació de document públic. El fiscal es basa en el fet que Bort, com a alcalde d'Alcanar, va enviar un escrit dirigit a BASE en què comunicava l'acceptació d'unes al·legacions formulades verbalment pels suposats infractors que van ser multats per la policia local. Arran d'aquestes al·legacions es van arxivar quatre expedients sancionadors sense que les al·legacions fossen contrastades per l'agent local que les va imposar, un tràmit imprescindible segons l'article 79 del reial decret legislatiu 339/1990 de la llei de trànsit.

Al judici, està previst que compareguin com a testimonis la majoria dels que ja van declarar durant les diligències prèvies: Ramon Balcells (funcionari de la Diputació), Joan Carles Bertomeu (instructor de BASE), el que era cap de la policia local d'Alcanar i quatre agents i Joaquim Grau (l'encarregat del registre de l'Ajuntament).

L'acusació particular

Curiosament, tot i la bel·ligerància inicial, l'acusació particular liderada per Baptista Beltran, exalcalde pels independents d'Apal i actualment regidor de CiU a l'Ajuntament d'Alcanar, ha decidit fer marxa enrere i retirar-se de la causa. Així ho ha notificat al jutjat penal de Tortosa en un escrit registrat el 18 de gener passat. “Es tracta d'un procediment que no porta enlloc i si va endavant representarà un perjudici molt gran per a la persona, per això ens hem retirat”, argumentava ahir Beltran, ja que Bort és funcionari de professió i si el jutge resol inhabilitar-lo es quedarà sense feina. Beltran va assenyalar que el seu grup polític va presentar la denúncia “per defensar-se” dels continus atacs dels socialistes i que no s'esperava que arribés tan lluny. Cal recordar que fins i tot es va crear una comissió d'investigació política a l'Ajuntament i que l'aleshores portaveu d'Apal va demanar més d'una vegada la dimissió de Bort com a alcalde i el va acusar de perdonar les multes a veïns afins al PSC.

LA DATA

17/02/11
Està previst
que se celebre el judici oral contra l'exalcalde d'Alcanar, Ricard Bort, al jutjat penal de Tortosa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.