CDC i ERC donen suport a la consulta de Terrassa
Oriol Pujol i Joan Ridao es desplacen a la localitat vallesana per acompanyar els caps de llista locals
Consideren que el referèndum es fa en un context d'”ofensiva” de PP i PSOE
Les direccions de CDC i d'ERC han donat suport aquest diumenge a la consulta per la independència de Catalunya que se celebra a Terrassa. Fins al municipi vallesà s'hi han desplaçat el secretari general adjunt de CDC i president del grup de CiU al Parlament, Oriol Pujol, i al secretari general d'ERC, Joan Ridao, que han acompanyat a votar els seus respectius caps de llista a les municipals de Terrassa, Josep Rull i Isaac Albert. Tant Pujol com Ridao han posat en valor la consulta sobretot en un moment “d'assetjaments” i “d'ofensives” per part de PSOE i PP. Pujol ha demanat “fortalesa interior” i Ridao espera que el procés acabi amb èxit a Barcelona el 10 d'abril.
Oriol Pujol ha destacat que aquesta ciutat és “la més important que ara per ara procedirà a fer una consulta” i que “mai com ara una ciutat tant gran s'atrevia a aquest repte”.
Pujol creu que aquest procés de consultes “reflecteix quelcom del què CiU ha fet bandera”, que “el dret a decidir no ens el treu ningú” i que representa una “radicalitat democràtica” a la qual no pensa “renunciar”. El dirigent de CDC s'ha mostrat “confiat de l'estat d'ànim del país” i que la jornada serveixi per expressar que Catalunya “desitja anar més lluny i tenir una cuirassa” davant els “moments que vivim” i els “assetjaments i embranzides” que provenen de l'Estat, “capitanejades per PP i PSOE”. Davant d'això, ha demanat que hi hagi “fortalesa interior”.
En tot cas, Pujol ha dit que els plantejaments que venen de Madrid no són “nous” per a la federació nacionalista. “Diferents presidents de Comunitats Autònomes ja deien a Pujol que no volen més per a nosaltres perquè no volen més per a ells”, ha dit, tot alertant que “rau un sentiment que ja en tenen prou, que no en volen més”. En aquest sentit, ha advertit que “ara utilitzaran l'excusa de la crisi econòmica, la contenció del dèficit o la unitat de mercat” per tornar a plantejaments “loapitzants” i per constatar que “això de l'estat de les autonomies no s'ho acaben de creure”.
Ofensiva harmonitzadora
Per la seva banda, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha constatat que la consulta a Terrassa se celebra “en un context d'ofensiva harmonitzadora per part del PP i del PSOE”, que “han desactivat l'Estatut”. “No sabem què més ha de passar perquè el país respongui, donant un cop de puny sobre la taula, plantejant obertament el dret a decidir”, ha afegit. A més, ha afegit que la “hostilitat” del govern espanyol queda “personalitzada” en la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, per la seva actuació contra la primera consulta, la d'Arenys de Munt, quan era advocada de l'Estat.
A més, Ridao ha recordat que la consulta de Terrassa és l'última abans que el 10 d'abril aquest procés arribi a Barcelona, de la qual espera que culmini “amb èxit”. Ridao ha celebrat que hi hagi un moviment com aquest fet “sense el suport de les institucions”.
A més de la presència de dirigents de CDC i ERC, també s'ha pogut veure a la seu central de la consulta de Terrassa a l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, el primer municipi que va celebrar una consulta com aquesta. També s'hi ha pogut veure la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.