Terrassa planta cara al fred i obté un 11,4% de participació
Els organitzadors de Terrassa Decideix consideren que el resultat és “excel·lent”, malgrat que no s'ha arribat a la mitjana nacional
Dels 20.168 vots emesos, el 90,45% són favorables a la independència
Fred, molt de fred ahir a Terrassa, però la consulta sobre la independència que la plataforma Terrassa Decideix organitzava des de feia més d'un any va plantar-li cara amb actuacions de cultura popular repartides per tota la ciutat i amb col·legis electorals sota cobert i al ras. Els organitzadors eren conscients de la dificultat d'arribar a gairebé el 19% de participació que, de mitjana, s'havia aconseguit a la resta de consultes populars des que Arenys de Munt va donar el tret de sortida. El cap de campanya, Domènec Jofresa, considerava ahir a la nit que els 20.168 vots aconseguits gràcies a la participació de l'11,4% dels terrassencs amb dret a vot era “un resultat excel·lent”. I afegia que la cocapital vallesana ha posat “el seu gra de sorra a la suma de ciutats que han manifestat la seva voluntat per la independència de Catalunya”. Jofresa no creia que Terrassa “hagués fet curt” amb aquesta participació, i es mostrava orgullós que el resultat reflectís “el sentiment d'una ciutat que lluita”. En aquest sentit, el coordinador de Terrassa Decideix, Àngel Casanovas, considera l'onada de consultes sobiranistes “un procés d'insubmissió pacífica a un país que s'ha negat a Catalunya” i remarcava que “la independència ja no és una utopia. Es pot aconseguir” i es va mostrar convençut que la de Barcelona “serà la consulta definitiva”.
Terrassa Decideix ha comptat al llarg d'aquests mesos amb la col·laboració de 650 voluntaris, i ahir pels carrers de Terrassa n'hi havia 450. Precisament aquests voluntaris són els que han aconseguit que dels 20.168 vots finals, uns 12.500 s'aconseguissin anticipadament, des del 6 de desembre. Tots aquests vots es van aconseguir amb urnes mòbils que dia rere dia voltaven per la ciutat a la recerca dels vots dels terrassencs. Ahir, l'organització també va preveure una urna mòbil per permetre el vot a aquelles persones que per malaltia o manca de mobilitat ahir no es podien desplaçar a cap col·legi electoral. Les peticions de vot a domicili van fer que a mig matí s'haguessin de fer servir dues urnes mòbils.
La seu central al casal d'Anna Murià va ser, de llarg –amb 900 vots– la mesa electoral que va tenir més participació. La resta de vots es van aconseguir en els 31 col·legis electorals. La victòria del sí va ser incontestable, amb 18.195 vots (90,45%); el no a la independència va aconseguir 1.430 vots (7,13%) i 484 persones (2,41%) van votar en blanc. La votació es va tancar amb 119 paperetes nul·les (0,59%).
Matí intens
Tot i que tota la jornada electoral va estar amenitzada amb actuacions i activitats lúdiques, la major part de l'activitat es va concentrar al matí. El centre d'operacions de Terrassa Decideix va arribar a tenir cues fins a l'hora de dinar. Pel matí van exercir el seu dret a vot el diputat, portaveu i alcaldable de CiU a Terrassa, Josep Rull, que acompanyat del secretari general adjunt de Convergència, Oriol Pujol, considerava que la consulta permetia “explicar al món que som una nació”. Pujol, per la seva banda, assegurava que la consulta “donarà més fortalesa a Catalunya” per afrontar “les envestides” del PP i el PSOE. El portaveu i alcaldable d'ERC a la ciutat, Isaac Albert, considera que “Terrassa ara compta en la construcció del país”, mentre que el secretari general d'ERC, Joan Ridao, explicava que la consulta es feia “en un context d'ofensiva harmonitzadora per part del PP i del PSOE” i esperava que la de Barcelona fos “un èxit”.
Suports i absències
Àngel Casanovas va voler agrair el suport que diferents personalitats van donar a la consulta terrassenca. Aquest és cas de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Mora; Anna Arqué, de Solidaritat Catalana; Jaume Soler, de la CUP, així com portaveus i representants de les diferents plataformes locals i de la Coordinadora Nacional per la Consulta. Per Casanovas, aquestes entitats i persones ahir van votar “en favor de la participació i de la democràcia”, mentre que va lamentar l'absència d'altres partits polítics “que no entenen aquesta democràcia”.
Casanovas, quan va fer balanç, deia que la feina de Terrassa en favor de la independència “no s'acaba ara amb la dissolució de Terrassa Decideix”, sinó que s'ha “plantat la llavor en favor del sentiment d'independència”.