Política

El Iemen també clama per fer caure el règim

Milers de iemenites protesten incentivats per les revoltes a Tunísia i Egipte

Un jove intenta immolar-se a Aden

L'efecte contagi és com una taca d'oli al món àrab. De moment, uns 16.000 iemenites es manifestaven ahir pels carrers de la capital, Sanà, per exigir un canvi de govern, inspirats per les protestes que han causat l'abandonament del poder de l'expresident tunisià, Ben Ali, i que també estan en efervescència a Egipte.

A la localitat d'Aden, al sud del país, ahir un jove de 28 anys va intentar immolar-se (el quart iemenita que es cala foc com a protesta) mentre les autoritats anunciava la mort de l'home que es va cremar el passat 20 de gener.

“Volem un canvi de president”, cridaven els opositors liderats pel Partit de la Reforma Islàmica, reunits a la universitat de Sanà, un dels enclavaments de les protestes per fer fora Ali Abdul·là Saleh, que governa el país des de fa més de 30 anys. President des del 1990 i reelegit el 1999 i el 2006, Saleh rep la pressió opositora, que tem que reformi la Constitució, que només permet la reelecció per a dos mandats del cap d'estat.

El desig d'un canvi de règim està provocat per les miserables condicions de vida de bona part de la població, la desocupació i l'alt nivell de corrupció al país més pobre del món àrab. Mentre les reserves de petroli i aigua es redueixen, gairebé la meitat dels 23 milions de iemenites viuen amb menys de dos euros diaris i una tercera part pateix fam crònica.

Bases d'Al-Qaida

El Iemen també està
exposat a les accions
d'Al-Qaida, que té bases
en un país on alhora hi
ha una esporàdica rebel·lió xiïta al nord.

En paral·lel a la marxa opositora d'ahir, centenars de persones desfilaven en un altre lloc de
Sanà com a mostra de suport a l'executiu. “Aquí
és diferent que a Tunísia, tenim pluralisme i democràcia”, deia el ministre
de l'Interior, Mutahar
Rashad al-Masri.

LA XIFRA

23
milions
és la població del Iemen, gairebé la meitat de la qual viu amb menys de dos euros diaris.

“Qui supera el límit constitucional se'n va a Jeddah”

Saleh, de 68 anys, intentava diumenge passat que baixés la crispació fent un anunci populista, l'augment dels salaris per als funcionaris i els membres dels cossos de seguretat. L'increment previst seria de 47 dòlars mensuals.

Saleh, acusat d'utilitzar
la riquesa del país i els diners dels Estats Units per combatre Al-Qaida amb l'objectiu de comprar lleialtats, també negava que pretengui instal·lar el seu fill Ahmad a la pre-sidència, com denuncia l'oposició iemenita.

Tot i que el mandat presidencial expira el 2013, una esmena constitucional que actualment es debat al Parlament en recull l'elecció vitalícia. Per això, ahir, els manifestants corejaven: “Qui supera el límit constitucional se'n va a Jeddah”, en una clara referència a l'exmandatari tunisià, Ben Ali, que també va renovar la carta magna en diverses ocasions per poder ser reelegit, i que està exiliat en aquesta ciutat de l'Aràbia Saudita, veïna del Iemen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.