Europa pesa, però se'n parla ben poc

«La transcendència de les decisions del Parlament Europeu en la vida quotidiana és inversament proporcional a l'interès que desperten en els ciutadans les eleccions europees.» Aquesta sentència, llançada al començament pel director adjunt d'El Punt Joan Ventura, el moderador, va marcar el debat de candidats a les eleccions europees d'ahir al migdia a la sala de graus de la Facultat de Dret de la Universitat de Girona. Raimon Obiols, del PSC, pensa que les europees no interessen perquè no es tria un alcalde, un president de la Generalitat o un president d'un govern, i que aquesta situació no se solucionarà fins que hi hagi un govern europeu. Hi va afegir dos ingredients més: els mitjans de comunicació parlen poc d'Europa, i a l'eurocambra es treballa amb tranquil·litat per no ofendre, ja que s'ha de consensuar sempre. Aleix Vidal-Quadras, del PP, i Marta Rovira, d'ERC, van insistir en la incidència immensa de la UE en la vida quotidiana i en els ciutadans. Rovira va reivindicar que se centrés el debat de la campanya electoral de les europees del 7 de juny en temes europeus, sense convertir-lo en l'avantsala d'altres conteses electorals.

Salvador Sedó, de CiU, creu que els mitjans no se senten atrets per la campanya perquè no hi ha prou batibull, ni es parla de polítiques concretes. Raül Romeva, d'ICV-IU, pensa que hi ha una crisi institucional immensa; va denunciar que el 80 per cent dels acords de l'eurocambra són pactats entre socialistes i populars, i que els grups grans reben pressions de poderosos grups d'interessos econòmics. Vidal-Quadras va negar que mai ningú hagi actuat pressionat per un lobby. Quant al futur Tractat de Lisboa, va ser defensat per tothom perquè simplifica les institucions, l'eficàcia i l'eficiència, però Rovira va dir que ERC s'hi oposa perquè limita els interessos nacionals catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.