Política

La contra

El passat més present

Argentona és l'escenari de la cinquena edició de les Jornades d'Història i Arqueologia del Maresme, que coincideix amb els 25 anys dels seus promotors, el Grup d'Història del Casal

La riquesa patrimonial de la comarca del Maresme és un bé més conegut que no pas reconegut pels seus ciutadans. És un mal molt escampat aquest de valorar més el de fora que no pas el de casa, però afortunadament, per lluitar contra aquest mal vici, fa anys, 25 en concret, que un grup d'historiadors i aficionats a aquest món va encetar un camí prou costerut per defensar el passat del territori. El Grup d'Història del Casal, amb seu a Mataró, ha estat el responsable directe durant un quart de segle d'una activa, prolífica i enriquidora producció de treballs que han ajudat a entendre millor una comarca on civilitzacions darrere civilitzacions hi han fet estada i hi han deixat alguns dels jaciments arqueològics més notables de la geografia catalana. La celebració d'aquest aniversari coincideix amb la feliç notícia de la represa de les Jornades d'Història i Arqueologia Medieval del Maresme, que, amb una periodicitat més o menys estable, celebren ja la cinquena edició. Aquesta trobada de professionals i amants de la història comença aquesta tarda a Argentona, seu del Centre d'Estudis Argentonins Jaume Clavell, que li cedeix els espais. El fil conductor de les jornades és l'arqueologia medieval a la comarca, i seguirà l'esquema habitual, marcat per una primera part dedicada a les ponències que donaran una visió general del tema escollit i un segon bloc en què s'analitzarà l'àmbit triat aquest any des del punt de vista comarcal, “atenent la seva perspectiva de conservació, estudis realitzats i estat de la qüestió, entre d'altres”. La darrera de les sessions es dedicarà a la lectura de les comunicacions presentades i, finalment, es farà un col·loqui debat.

Els encarregats de les ponències són els coneguts Enric Subiñà, membre del Centre d'Estudis Argentonins Jaume Clavell, i els alma mater del Grup d'Història del Casal, Joaquim Graupera i Jaume Vellvehí. Cadascun tractarà aspectes diferents del patrimoni medieval al Maresme, des de la recerca arqueològica que se n'ha fet fins ara fins a la valoració mateixa del patrimoni i la representació que té als museus. Tres mirades sobre una mateixa realitat. Malgrat que el passat serà el protagonista sense discussions en les jornades, serà el present més actual el que permetrà fer més difusió del que passi al saló de pedra de l'antic ajuntament d'Argentona. A banda d'haver posat en marxa un bloc específic de l'acte (http://jornadeshistoriamaresme.blogspot.com/p/v-jornades-presentacio-i-programa.html), se'n podrà fer un seguiment en línia.

Finalment, es completarà el programa amb un concert avui de música medieval a càrrec dels Ministrers del Sabre, la presentació del llibre de les jornades anteriors, titulat Els monestirs medievals, que per primer cop s'ha editat en suport digital, i una visita comentada diumenge pel patrimoni medieval d'Argentona. Tot plegat, una magnífica proposta per destinar-hi el cap de setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Alex Salmond
Exlíder de l’SNP i fundador del partit de l’Alba

“Escòcia serà independent abans de deu anys”

Londres
Narcís Llinàs
Alcalde de Llagostera (Junts)

“He vingut aquí a treballar, que és el que he fet tota la vida”

Llagostera
habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona