Política

Ni CiU ni el PSC

Són els que han marcat el pas polític dels últims anys davant la tradicional hegemonia de CiU, la discreció del PSC i la inexistència del PP i d'altres partits

És l'epicentre de les tensions polítiques d'una comarca que, gràcies a la promoció de la cultura del vi, ha canviat molt en els últims deu anys

Al Priorat, la força electoral que ha d'abatre CiU no és el PSC. Ni la del PSC és CiU. La bèstia negra d'aquests partits són els independents, que fa quatre anys, aliats amb Acord Municipal (la segona marca d'ERC), es van convertir en la força política més votada a la comarca.

Com han arribat els independents a ser tan importants al Priorat i en especial a la capital, Falset? Per trobar-hi una explicació cal situar-se al 1995, any en què acompanyats per la Federació d'Independents de Catalunya (FIC) van guanyar l'alcaldia de Falset (que des del 1983 s'havien anat alternant tranquil·lament CiU i el PSC) i es van convertir en la segona força política de la comarca en nombre de vots. Ja havien supurat les primeres irregularitats econòmiques en la gestió del Consell Comarcal del Priorat, que anys després acabarien amb el processament dels seus responsables, i alguns convergents descontents havien abandonat el partit. L'esfondrada de CiU a Falset va ser total el 1999, en què va desaparèixer del consistori. La FIC també va aconseguir l'alcaldia de Marçà. Sense tenir cap regidor a Falset, CiU continuava governant un consell comarcal que ja feia anys que era l'ull de l'huracà polític i que encara ho seria en els anys següents.

De manera paral·lela a les tempestes polítiques, el Priorat va començar aquells anys a enlluernar el món amb els seus vins. Les mentalitats van anar canviant i es va començar a pensar que la promoció de la cultura del vi podria ser la forma de sortir de la cua de les comarques pobres del país. La defensa de la carta del paisatge i l'oposició a la instal·lació indiscriminada de parcs eòlics van ser factors que van provocar un mandat tens. En les eleccions del 2003, els independents es van presentar aliats amb ERC. Van aconseguir la majoria absoluta a Falset i les alcaldies de Marçà, Cornudella, Gratallops i Torroja. I, sobretot, la presidència del Consell Comarcal, trencant així setze anys de presidència convergent. A Falset, CiU i el PSC no van poder maniobrar per prendre l'alcaldia a Jaume Domènech, que ara encarava un mandat no del tot còmode, malgrat la majoria absoluta. Les tensions entre ell i el seu regidor Agustí Massip, que presidia el Consell Comarcal, eren cada dia més grans i van acabar amb la dimissió del segon de tots els seus càrrecs. El vot “trànsfuga” d'un conseller socialista va fer que CiU recuperés la presidència de l'ens comarcal. El 2007 els independents es van consolidar electoralment a la comarca. Van guanyar les alcaldies de set pobles, entre els quals hi havia autèntics bastions convergents fins aleshores, però van perdre la majoria absoluta a Falset. El PSC va tornar a socórrer CiU amb un pacte que va donar l'alcaldia al socialista Jesús Torralba i la tan preuada presidència del Consell Comarcal al convergent alcalde de Cabacés José Antonio Robles.

Les eleccions municipals d'enguany es presenten molt obertes al Priorat. Els bons resultats de CiU en les eleccions al Parlament i la desfeta d'ERC obren moltes preguntes sobre l'estratègia que seguiran els independents i els resultats que en trauran. I el gran interrogant continuarà sent si es trobarà per fi un consens entre dues visions irreconciliables de la comarca. I del seu consell comarcal.

66
regidors
té CiU.
49
regidors
són d'ERC-AM.
25
regidors
té el PSC.
4
regidors
no estan adscrits a cap partit.
1
regidor
té la FIC.
0
regidors
té el PP.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.