El govern no descarta fer una consulta tot i el vet del TC
El camí és una norma que permet regular iniciatives sense passar per la via del referèndum i sense que calgui el permís de Madrid
L'executiu preguntaria sobre el concert
El PSC defensa la llei impugnada
El govern està convençut que podrà superar el vet del Tribunal Constitucional (TC) i no descarta celebrar una consulta popular durant aquesta legislatura. Si es donés el cas, l'executiu preguntaria a la ciutadania el seu parer sobre el concert econòmic.
Aquest repte, que ahir va llançar el portaveu del govern, Francesc Homs, arriba un dia després que el TC paralitzés la llei de consultes per via referèndum basant-se en un recurs de l'Estat en què s'argumentava que la norma catalana trepitja les potestats estatals. L'executiu presentarà recurs davant del TC, però la seva estratègia consisteix a reformular la legislació per donar cobertura a aquelles consultes que no són considerades referèndums i que, per tant, no necessiten el permís de Madrid. Homs va deixar clar que no esperaran que hi hagi la sentència del TC a l'hora de donar aquest pas.
CiU sustenta els seus arguments en una resolució de l'alt tribunal sobre la consulta que volia promoure el lehendakari basc, Juan José Ibarretxe, i que van tombar. La sentència va fixar que els referèndums es basen en els cens i es gestionen a través de l'administració electoral. La federació entén que si fuig d'aquestes cotilles hi hauria la possibilitat de convocar una consulta al marge del filtre de l'Estat. La proposta, que va plantejar en el mandat anterior, passa per crear un registre de consultes, coordinades per l'Institut d'Estadística de Catalunya.
La legislació que ara ha estat aturada va ser aprovada l'any passat pel tripartit i permetia preguntar sobre qüestions d'“especial transcendència del país”, tot i que el govern espanyol hi havia de donar el vistiplau final. CiU va votar-hi en contra perquè considerava que no es tenien en compte les altres consultes, les que ara vol regularitzar.
Antecedents frenats
L'única proposta que va intentar emparar-se en la llei de les consultes va fracassar. Es tractava d'una iniciativa popular per celebrar un referèndum sobre la independència, que la mesa del Parlament va acabar vetant per qüestions de legalitat.
Dos dels impulsors d'aquella proposta van ser Uriel Bertran i Alfons López, que ara, com a diputats de Solidaritat, han presentat una proposició no de llei per regular les consultes populars, exactament el mateix que vol promoure CiU.
Per la seva part, el PSC va reaccionar ahir en la línia contrària a la de José Luis Rodríguez Zapatero. El portaveu adjunt dels socialistes al Congrés, Daniel Fernández, va defensar la constitucionalitat de la norma, tot i que no va voler entrar a valorar en profunditat la decisió del Tribunal Constitucional, perquè de moment encara no s'ha emès cap sentència.