Mas defensa el model autonòmic davant del Marroc
El president català considera que “malgrat les seves deficiències” pot ser una “via a seguir” per resoldre el conflicte al Sàhara Occidental
La Generalitat vol incrementar les relacions amb el país nord-africà
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha recomanat avui al Marroc que apliqui al Sàhara Occidental un model autonòmic semblant a l'espanyol, tot i les seves “deficiències”.
Així li ha traslladat aquest dijous al ministre d'Estat marroquí, Mohamed al-Yazgui, amb qui s'ha reunit al Palau de la Generalitat, juntament amb el cònsol del país magribí a Barcelona, Ghoulam Maichane. L'entrevista s'emmarca en els contactes bilaterals que Mas està mantenint aquests dies amb representants del món àrab, amb els quals analitza la situació que s'està vivint en alguns d'aquests països.
El president català ha lamentat que la negociació sobre el projecte d'autonomia del Sàhara Occidental estigui bloquejada i ha desitjat que finalment aquest procés tingui èxit. Segons una nota de premsa difosa pel govern, en la reunió Mas ha posat com a exemple el model autonòmic espanyol, ja que “malgrat les seves deficiències”, podria ser “una via a seguir”. per resoldre el conflicte del Sàhara Occidental.
La trobada d'avui respon a la voluntat de l'executiu de mantenir una relació fluïda i permanent de diàleg per millorar les relacions entre el Marroc i Catalunya, tal com li ha expressat el president de la Generalitat al ministre marroquí. Mas ha recordat al Al-Yazgui que les relacions més intenses entre Espanya i el país nord-africà es fan a Catalunya, en primer lloc, perquè es tracta del territori de l'Estat on, en proporció, hi viu més gent provinent del Marroc, unes 230.000 persones, aproximadament. I, en segon lloc, per la llarga tradició de contactes econòmics i culturals que existeix entre ambdós països.
Mas ha ressaltat sobretot els vincles econòmics, ja que la major part de les empreses espanyoles que inverteixen al país veí són catalanes, principalment en els àmbits industrial i turístic i això, ha dit, és la base que fa una bona relació entre dos països.