Política

Territori alliberat

A Bengasi un nou exèrcit d'exmilitars i voluntaris civils es prepara per lluitar per alliberar Trípoli i acabar amb el règim de Gaddafi

El primer que va destruir la població va ser el centre de tortures de la policia secreta

El 19 de febrer, el general Khalifa al-Musmari, cap de les forces especials de l'est de Líbia, va ordenar la presa del palau d'Al-Katiba per derrocar la guàrdia presidencial del president Muammar al-Gaddafi. Un comando de mig miler de paramilitars va envoltar el fortí, en menys de tres hores va derrotar les forces lleials al coronel Gaddafi i va declarar l'alliberament de Bengasi. “Els meus homes va matar més de sis cents soldats presidencials i un altre centenar va fugir pels passadissos subterranis”, celebrava l'alt comandament militar en declaracions a aquest diari.

Khalifa Al-Musmari és un dels cinquanta oficials que van ajudar Gaddafi a pujar al poder el 1969. Malgrat tot, la decisió del president libi d'atacar civils per mantenir-se en el poder va obligar el general a abandonar tota lleialtat al veterà dictador. “Vaig veure amb els meus ulls com mercenaris africans i forces lleials a Gaddafi mataven els nostres fills i em vaig dir a mi mateix que mai m'ho perdonaria si no parava aquella matança”, va afirmar. Segons les associacions locals de drets humans, en els atacs de les forces lleials al president libi contra rebels van morir més de tres-centes persones en aquesta ciutat, capital regional de l'est.

Després de l'atac al bastió de Gaddafi a Bengasi, el general Khalifa va desertar de l'exèrcit i ara es refugia en un lloc segur als afores de la ciutat per temor a les represàlies dels oficials lleials al president. Als seus 68 anys, aquest veterà general s'ha hagut de treure l'uniforme per no aixecar sospites i amagar-se a casa d'un conegut.

Desercions

Molts oficials han abandonat el coronel i s'han unit als comitès populars que demanen la caiguda del dictador. “Per al poble, Gaddafi ha perdut la legitimitat per governar però encara manté el seu poder a Bab al-Asisija, a Trípoli, i és fort a les localitats de sud i a l'oest, especialment a la ciutat de Sirte [feu de la família del president]”, va indicar el coronel Ahmad Bani, que s'encarrega del reclutament de voluntaris per lluitar a Trípoli, al quarter general de l'exèrcit a Bengasi.

“Encara no tenim preparada l'ofensiva”, va indicar, abans d'afegir-hi que el primer que cal fer és restablir la seguretat a Tobruk, Al-Baida i Al-Marj, les localitats alliberades a l'orient libi. Després caldrà ajuntar totes les armes i municions confiscades en els deu aquarteraments militars, comissaries de policia i al fort d'Al-Katiba.

Rere la plaça Mahkama (dels jutjats), epicentre de les revoltes violentes a Bengasi, hi ha el Centre d'Investigació Criminal, recordat per tots els conciutadans com el centre de tortures de la totpoderosa policia secreta. L'edifici, que va ser incendiat i destrossat pels rebels, és ara el magatzem d'armes i municions confiscades després de prendre tots els edificis de la seguretat de l'estat i el fort d'Al-Katiba.

Centenars de fusells metralladors kalàixnikov, granades, morters, inclús armes pesants s'amunteguen a les oficines buides de les forces de seguretat.

El capità Jamal Ahmad ensenya els seus trofeus de guerra. “Aquests dispositius eren usats pels mercenaris per disparar contra vehicles de civils. Tot pertany als mercenaris de Gaddafi i ara és al servei dels comitès populars per protegir el nostre poble”.

300
opositors
haurien mort aquesta setmana a Bengasi a mans de les forces lleials a Muammar al-Gaddafi, que van patir el doble de baixes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.