CiU busca el cos a cos amb el PSC i l'acusa de tenir «vergonya» de candidats del PSOE

Badia recorda que l'Estat tornarà a demanar l'oficialitat del català i Romeva, Junqueras i Tremosa intenten trencar la bipolarització

El director de campanya de CiU, Francesc Homs, va començar a posar en pràctica l'estratègia de la federació per intentar combatre la bipolarització de la campanya entre el PP i el PSOE carregant contra el PSC. Homs va subratllar la falta d'autonomia dels socialistes catalans, integrats en la llista del PSOE, recordant que no tenen un programa electoral propi per a Catalunya i que comparteixen llista amb candidats incòmodes per als catalans, com ara Álvarez. Els socialistes, de fet, han aprofitat la flexibilitat que permet la llei perquè l'exministra de Foment no figuri en les paperetes que els electors del PSC introduiran a les urnes a Catalunya. Per Homs, el PSC «amaga» Álvarez. I fent una crida al vot contra la dreta europea, segons va opinar, farà una campanya que és «un monument a la ignorància». Precisament contra la bipolarització entre el PSOE i el PP, CiU centra el missatge del seu primer espot de campanya, que tindrà un cost global aproximat d'1,4 milions d'euros, el mateix que el del 2004.

La candidata del PSC a les europees, Maria Badia, va presentar ahir el «manifest programa» dels socialistes europeus amb una bateria de mesures contra la crisi econòmica i per la regulació del sistema financer. L'eurodiputada va recordar que passades les eleccions el grup socialista tornarà a demanar a la mesa de l'eurocambra que el català sigui oficial. A més, Badia, igual que l'ecosocialista Raül Romeva, va reclamar un canvi de majories al Parlament Europeu per combatre la «dreta neoliberal», actualment el grup amb més representació a Brussel·les. Des d'ICV-EUiA, però, es va assimilar la política econòmica del PSOE amb la dreta, a qui culpen de la situació de recessió. «Crisi de dretes, solucions d'esquerres», resumeix l'eslògan. «Si la crisi l'ha provocat la dreta, és la dreta qui l'ha de pagar», va sentenciar Romeva, que va criticar que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no hagi rebutjat donar suport a la continuïtat del popular José Manuel Durão Barroso com a president de la Comissió Europea.

Esquerra, que té per lema «Pròxima estació, Europa», també vol trencar la bipolarització de la campanya entre el PSOE i el PP i dur el discurs independentista a les institucions. Oriol Junqueras, el cap de la llista, va criticar els dos partits majoritaris espanyols per «estatistes» i perquè l'únic que defensen és «el reforçament del paper dels estats». En contraposició, Junqueras assegura que ERC defensarà que la Unió Europea «hauria de fer un salt endavant, un pas decidit cap a la seva unitat política i la seva representació exterior comuna».

Mayor Oreja i la llengua

Badia va acusar el cap de cartell del PP, Jaime Mayor Oreja, de no entendre «res» de la UE i de tenir solament «ganes d'enfrontar» amb les seves declaracions sobre la LEC i l'ús del català a Europa. Romeva va reptar-lo a «aprendre idiomes» i el va criticar pel fet de no entendre «moltes de les altres llengües» que es parlen al continent i per «manca de sensibilitat» en aquesta qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.