Política

Montgat

Fent lloc a la casa de la vila

La vila ha superat els 10.000 habitants i haurà d'augmentar el nombre de regidors en el pròxim mandat, en què passarà de 13 a 17

El futur edifici consistorial haurà d'esperar i una taula modesta farà lloc a la sala de plens

Montgat s'ha fet gran en els darrers anys. Sobretot pel boom immobiliari d'aquesta dècada, que ha portat barris nous, com ara el Pla de Montgat. I aquest creixement, que no impedeix que el poble encara es vulgui identificar amb el vell Montgat, el del fum i el del peix, ha tingut els seus efectes demogràfics. En els últims cinc anys, el poble ha sumat un miler d'habitants més, havent superat la barrera dels 10.000 vilatans l'any 2008. I això també es traduirà en un canvi polític. No ens referim, però, al color del pròxim govern que surti de les eleccions municipals del 22 de maig, el qual el dictaminaran les urnes i, si s'escau, els pactes de govern. Ens referim al nombre de representants polítics que hi haurà en el pròxim mandat, que per llei hauran de ser 17, quatre més que els 13 que actualment formen el cartipàs municipal.

I sí: la cursa per veure quin partit aconseguirà aquests nous quatre càrrecs electes ja ha començat. A aquestes altures del matx, és inevitable començar a fer apostes i travesses. I n'hi ha que pensen que CiU surt ben situat. Que el PSC pot aguantar tot i la davallada experimentada en la cita del 28-N. Que Miquel Tomàs –número 2 de la llista d'ICV-EUiA– pot anar assajant la seva estrena com a regidor i que, fins i tot, i ara sí, Ciutadans podria assolir un seient per primera vegada. I ni que sigui per continuar fent bullir l'olla d'aquests càlculs, valgui un exercici que pot donar més pistes sobre com pot quedar tot plegat: l'extrapolació dels darrers resultats electorals al nou escenari municipal montgatí. Així, i salvant el decalatge en el cens, si el 22 de maig els votants es comportessin igual que el 27 de maig del 2007 –vots en blanc i nuls inclosos– es produiria un interessantíssim empat a sis regidors entre el PSC –que ara lidera el govern amb cinc– i CiU –que és a l'oposició amb quatre–. ERC –dos–, ICV-EUiA –un– i el PP –un– mantindrien la seva presència a l'Ajuntament, al costat de Ciutadans, que entraria al consistori amb un únic representant. Aquest empat entre socialistes i convergents, però, se n'aniria en orris si els resultats que s'extrapolen són els de la darrera cita amb les urnes, les que van servir per configurar el nou govern de la Generalitat. En aquest cas, la llista encapçalada per Francesc Garcia doblaria el nombre de regidors d'ara –n'obtindria vuit–, vorejant la majoria absoluta i passant per sobre de la candidatura encapçalada per l'alcalde actual, Jordi Ràmia, que perdria dos regidors i es quedaria només amb tres. ERC també en sortiria perjudicada ja que perdria un edil, mentre que el PP i ICV-EUiA en sumarien un més i C's continuaria traient el cap amb un regidor.

L'espai es guanya amb una taula

Travesses electorals al marge, el que sí que es farà perquè cal i perquè ja està acordat serà fer espai per als quatre nous regidors a la tarima de la sala de plens. Descartada la construcció d'un nou edifici consistorial per culpa d'una crisi que s'ho menja tot, els partits de l'Ajuntament han encarregat a un fuster l'elaboració d'una taula annexa a la principal amb capacitat per a cinc persones, el cost de la qual s'acosta als 3.000 euros. Per saber qui l'ocuparà, caldrà esperar pocs mesos.

Extrapolació
Què passaria si els vots fossin els mateixos que el 2007?
6
regidors
obtindrien el PSC i CiU, que quedarien empatats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.