Política

Creix l'alarma per l'emergència en una tercera central nuclear

La planta de Tokai, a 120 quilòmetres de Tòquio, té problemes de refrigeració, la d'Onagawa decreta el nivell d'alerta 1 i un tercer reactor de Fukushima, amb problemes

El govern japonès tem una explosió descontrolada

El perill nuclear s'estén al Japó i ja són tres les centrals afectades. A la de Fukushima cal sumar-hi les de Tokai, a només 120 quilòmetres de Tòquio, i la d'Onagawa, a la zona costanera més propera a l'epicentre del terratrèmol que divendres va dur la desgràcia al Japó.

Les autoritats del país lluiten a contrarellotge per evitar una explosió descontrolada a la central nuclear de Fukushima. Si dissabte s'informava d'una deflagració en el reactor número 1 de la planta de Fukushima Daiichi, els sistemes de refrigeració del qual es van fer malbé a causa del terratrèmol de divendres, hores després informava de problemes en un altre reactor. Pel que fa a les informacions que apunten a una possible fusió dels nuclis del reactor, el portaveu del govern japonès, Yukio Edano, va voler deixar clar que no hi ha cap dada que confirmi l'inici d'aquesta fusió, tot i que sí que van admetre la “deformació” d'una part del nucli per un sobreescalfament. Tot i això, les autoritats nipones sembla que tenen assumit que part del nucli dels reactors 1 i 3 podrien haver entrat en fusió –l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) ho ha confirmat–, per la qual cosa la seva màxima prioritat és la l'“absoluta seguretat”. Per això lluita a la desesperada per evitar una “explosió descontrolada”.

Una explosió sense control del sarcòfag que conté el reactor podria tenir conseqüències molt similars a les sinistre de registrat a la planta ucraïnesa de Txernòbil (1986). Per tal d'evitar-ho, els tècnics refredaven ahir amb aigua de mar aquests dos reactors i un tercer que també hauria experimentat una puja de la temperatura molt superior a la permesa. Però aquesta dramàtica situació es va veure complicada a mitja tarda quan les autoritats japoneses van declarar l'estat d'emergència nuclear per a una segona planta atòmica, la d'Onagawa, a causa de l'elevat nivell de radioactivitat, segons va informar l'OEIA. Segons van comunicar les autoritats nipones a aquest organisme internacional, l'operadora de la central d'Onagawa, Tohoku Electric Power Company, ha fixat el nivell d'emergència en 1, el més baix de l'escala. Les autoritats del Japó van fer saber també a l'OIEA que “els tres reactors de la planta d'Onagawa estan sota control”.

Les conseqüències de la crisi

Evacuats

Unes 200.000 persones de les localitats situades prop de la planta de Fukushima han estat evacuades, però fins i tot les que es troben fora de l'àrea de seguretat volen marxar.

Tres hospitalitzats

L'agència Kyodo va informar que hi havia tres persones hospitalitzades per altes dosis de radicació. Segons NISA, el nombre de persones exposades a la radiació despresa per l'explosió registrada a la planta de Fukushima I podria arribar al centenar.

Un operari mort

En un primer balanç, l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica va anunciar que un tècnic havia mort i onze persones més havien resultat ferides després de l'explosió de la planta de Fukushima I.

Radioactivitat

El nivell de radioactivitat de Fukushima va arribar a superar el límit permès de 500 microsieverts fins arribar als 1.557 microsieverts; una hora després s'havia reduït. A les deu del matí, es va informar que el reactor número 3 havia arribat als 882 microsierverts per hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Kazakhstan

El president kazakh convoca un referèndum sobre la construcció d’una central nuclear

Barcelona
Estat espanyol

Detenen a França el germà del sospitós de l’atemptat contra Vidal-Quadras

Barcelona
política

Comuns prioritza la regulació dels lloguers per negociar pressupostos

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança una nova onada de míssils i drons contra Ucraïna

Barcelona
estat francès

Macron accelera els contactes per nomenar primer ministre

barcelona
política

Puigdemont no va marxar de Barcelona fins al vespre

barcelona
Guerra a Gaza

La vaga general a Israel pel retorn dels ostatges afecta carreteres i aeroports

Barcelona
judicial

El jutge de l’Audiència Nacional García Castellón es jubila

barcelona
política

Aval jurídic al congrés d’ERC el 30 de novembre

barcelona